Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Schaatskoorts, geen gaskoorts

Verspreid door heel Nederland kan er op buitenbanen geschaatst worden. Enkele dagen lichte tot matige vorst waren genoeg. Na vandaag is het overdag met de vorst voorbij en in het weekend zakt het kwik ook 's nachts niet overal meer onder 0. Mogelijk volgt komende week ook sneeuw, of regen. Dat laatste, zou je zeggen na de afgelopen natte maanden, is waarschijnlijker...

Hoe dan ook, de gasprijs reageerde maar heel beperkt op het winterweer. De afgelopen dagen ligt de contractprijs voor februari weer netjes net boven de 30 euro per megawattuur. Voor de TTF-daggasprijs geldt hetzelfde, op een klein piekje tot boven de 31 euro donderdagochtend na.


In De Lier kon weer tussen de kassen geschaatst worden bij ijsclub Hard Gaat-ie

Verbazing over 'herstart' Groninger gasproductie
Voor even was ook de Groninger gasproductie terug. Twee gaslocaties werden even op de waakvlam gezet. Woensdag gaf de verantwoordelijke staatssecretaris Vijlbrief alweer opdracht daarmee te stoppen. Hij schrijft in een brief aan de Tweede Kamer:

"Het besluit om deze twee productielocaties kortstondig op de waakvlam te zetten heeft onrust veroorzaakt in Groningen en dat vind ik heel vervelend. Sinds mijn aantreden is immers mijn volle inspanning gericht geweest op het sluiten van het Groningenveld. Winning van gas uit dit veld is simpelweg niet veilig zoals de
afgelopen decennia hebben aangetoond. Afgelopen maandag zijn deze twee productielocaties kortstondig op de waakvlam gezet om het Groningenveld achter de hand te hebben, mocht de grootste gasopslag in ons land uitvallen."

Er is een 'minimale hoeveelheid' van 0,008 miljard Nm3 gas gewonnen. "Deze korte periode van de waakvlam was nodig om een acuut capaciteitstekort te voorkomen indien tegelijkertijd gasopslag Norg zou zijn uitgevallen. Als Norg uitvalt op een koude dag, dan kan er niet meer snel genoeg voldoende gas worden getransporteerd naar de gebruikers. En dat terwijl juist dan de vraag naar gas heel groot is door de kou. Ik constateer dat het niet helder genoeg is geweest wanneer we productielocaties gedurende deze winter op de
waakvlam zetten."

Norg bleef gewoon functioneren, zo blijkt nu. Het Groningenveld wordt per 1 oktober 2024 definitief gesloten.

De EPEX-dagprijs voor elektriciteit steeg de afgelopen dagen licht. Sinds gisteren ligt de prijs voor 1 megawattuur weer boven de 100 euro. Donderdag komt de prijs uit op ruim 107 euro. Tennet-data leren dat er woensdag twee onbalanspieken waren op het net. Tussen 8.45 en 9.00 uur en tussen 20.00 en 20.30 uur traden er overschotten op.

Opvallend is dat, dankzij de forse toename van zonnepanelen in Nederland én een uitbundig winterzonnetje aan de blauwe hemel, er dinsdag evenveel zonopwek via zon-PV was als op de zonnigste dag in 2019. Martien Visser wijst daarop op X.