Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Doordragers en doorzetters op Aardbeiendag

Tholen - Echt crisis in de teelt van aardbeien onder glas, dat was het in de jaren tachtig. Toen was er geen droog brood te verdienen voor telers. Sindsdien zit de sector in de lift, constateerde de later dit jaar afzwaaide aardbeienveteraan Ad van Laarhoven woensdag aan het eind van de Aardbeiendag.

Uitdagingen, zoals je ook de energiecrisis met een positieve bril op zou kunnen noemen, zijn er uiteraard altijd, maar oplossingen voor het ‘energieprobleem’ zijn er gelukkig ook genoeg. De senior adviseur zachtfruit van medeorganisator Delphy ging er aan het slot van de jaarlijks terugkerende dag kort op in. Andere sprekers waren er in een deel van de in totaal veertien presentaties al uitgebreider op ingegaan.


Teler en voorzitter van de Landelijke Commissie Aardbei Jeroen Schwering geeft Ad van Laarhoven een bloemetje

Doordragers
Een ander duidelijk aanwezig onderwerp van gesprek, ook op de gedurende de dag met ruim zevenhonderd mensen gevulde beursvloer in Den Bosch, was de opmars van doordragers. Zeker niet nieuw, maar wel voor menig teler. Zij krijgen van veredelaars steeds meer keuze met rassen die geschikt zijn voor Noordwest-Europese glasteelten. Doordragers helpen dan weer om een andere uitdaging, arbeid, het hoofd te bieden. Een teelt met doordragers belooft een vlakker arbeidspatroon.


Links Johan Aelterman met drie van zijn vier kinderen en op rechts een bezoeker. Idris is al lang actief in de doordragers en legt voortaan extra focus op Nederland en België met nieuwe rassen.

Geen gifspuiters
Het plenaire gedeelte met presentaties werd op de winterse woensdag geopend met een praatje van Adri Bom-Lemstra, voorzitter van Glastuinbouw Nederland. Daarin ging het al snel over politiek. Sinds de val van het kabinet heeft de brancheorganisatie met gerichte marketing werk gemaakt van het vertellen van het glastuinbouwverhaal aan zoveel mogelijk beleidsbepalers.

Ook met sectorcritici gaat men het besprek aan. “Wij zijn niet die gifspuiters”, was Adri stellig. Onder meer met milieuorganisatie PAN is men in gesprek. “Het zullen niet onze vrienden worden, maar dat verhaal moet eruit.” Bovendien een verhaal wat volgens Adri regelmatig ‘kant noch wal raakt’.


Adri Bom-Lemstra

Musical
Telers hebben last van negatieve beeldvorming. Zelf hebben zij ook een rol in het vertellen van het glastuinbouw. Een belangrijke rol bovendien. Telers kunnen vaak al heel goed het verhaal vertellen en voor wie het toch soms moeilijk vindt, reikt Glastuinbouw Nederland hen tools aan, waaronder de Toolkit Gezondheid & Geluk. Verder is er vorig jaar ook een publieke website gelanceerd door Glastuinbouw Nederland om eenieder iets mee te geven over de sector.

Opvallend aanwezig achterin de beurshal waren twee zangers. Zij sloten naadloos aan bij wat Glastuinbouw Nederland graag ziet. Onder de zangers ‘de zingende fruitteler’, Wim Notermans. Samen met Laur Rutten werkt hij aan een kindermusical met veel aandacht voor gezonde voeding. De beurs was voor de mannen een mooie kans voor een try out van de nummers. De musical moet nog dit jaar gaan draaien.


Laur Rutten en Wim Notermans

Techniek
Op het gebied van techniek is een bekend gegeven dat er qua nieuwbouw relatief weinig beweging in de markt zit. Renovaties van bestaande kassen zijn er echter wel volop. Tweede of derde schermen zijn bijvoorbeeld nog altijd in trek, en dus trekken scherminstallateurs nog altijd massaal kilometers scherm bij telers in. Nieuwe technieken dienen zich ook altijd weer aan, zoals systemen van Widontec en WolkyTolky.

Clement Stoof en Willem Donkers van Windontec met op de achtergrond hun op buisrails gebaseerde systeem voor op onder meer trayvelden

Afzet i.p.v. export
Het slot van het plenaire gedeelte van de Aardbeiendag was gereserveerd voor presentaties over afzet. Richard Schouten van GroentenFruit Huis presenteerde de nieuwste AGF-handelscijfers en riep op voorzichtig te zijn met de term ‘export’. Tot een straal van zo’n 800 kilometer spreekt hij liever over afzet, om geen slapende honden wakker te maken (want waarom zou je je hier moeten telen als het product toch naar het buitenland gaat?).


Richard Schouten

Hans Vanderhallen van Coöperatie Hoogstraten kreeg vervolgens de kans over de in Hoogstraten geliefde klok te spreken. Dat is een afzetinstrument met toekomst, aldus de directeur, mits de klok zich aanpast aan de tijd. En dat doet men in Hoogstraten. Zo is meer focus komen te liggen op accountmanagement en zijn ook de banden met retailers aangehaald. Op die manier slaagt men er in de wispelturige aardbeienmarkt in om met acties zo goed mogelijk plotselinge productiepieken te verkopen.


Hans Vanderhallen

Aardbeien zijn volgens Hans misschien wel het lastigste AGF-product om in te handelen. De jaarlijkse terugkerende bijeenkomst in Den Bosch, gevolgd door de International Soft Fruit Conference op donderdag én veldbezoeken op vrijdag, blijft dan een mooie gelegenheid om kennis te delen en telkens weer samen stapjes te zetten om het nog beter te doen. Ook qua teelt. Pluspuntje in tegenstelling tot andere edities: de voor aardbeien zo gewenste kou richting het voorjaar is dit jaar wel goed aanwezig. Na de beursdag kon er zelfs nog even geschaatst worden op natuurijs voor wie wilde.

Vrijdag volgt de fotoreportage met daarin ook de foto's die collega's vandaag nog maken tijdens de International Soft Fruit Conference.

Kijkers bij het Drain Monitoring System van WolkyTolky