Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Piek iets later, maar Spaans aardbeienseizoen kan tot eind mei duren"

De aardbeienoogst in Huelva komt dit seizoen trager op gang dan voorgaande jaren. "De aardbeien van planten in pot worden al een maand geoogst, maar van de vollegrondsgewassen worden nu pas de eerste kilo's geplukt", zegt Salvador Muñoz van Emusa Fruit. "Omwille van de droogte is er iets later dan normaal aangeplant. We waren allemaal, kwekers en telers, aan het wachten op nieuws over de uiteindelijke watertoezeggingen."

Bovendien zorgt de kou nu voor een tragere groei, maar de positieve noot is volgens Salvador de goede vraag op de Europese markt.

"Er zijn momenteel vooral aardbeien uit Egypte en Marokko op de markt, maar de vraag naar fruit uit Huelva neemt nu toch toe omdat de kwaliteit uiteindelijk niet te vergelijken is. Wanneer Huelva met grote volumes op de markt, verdwijnt Egypte omdat het om verschillende redenen niet kan concurreren met Spanje, niet in het minst door het groter aantal reisdagen. Dat heeft toch een invloed op de houdbaarheid van een delicaat product als aardbei."

"Vanaf nu zullen de volumes beginnen toe te nemen en we verwachten dat de productiepiek, die normaal gesproken in maart plaatsvindt, dit jaar iets later zal vallen vanwege de vertraging in de aanplant. Anderzijds betekent dit dan weer dat het seizoen iets langer kan duren."

"Daarom hebben we bij Emusa Fruit dit jaar gekozen voor rassen die minder te lijden hebben onder de hoge temperaturen in de maand mei. We willen ook aan het einde van het seizoen kwaliteitsfruit. We hebben besloten om niet de meest klassieke rassen, zoals Fortuna of San Andrea, te planten, maar variëteiten zoals Sayra, Marimbella, Limvalnera, Arwen, Fandango of Calinda. Het zijn allemaal premium rassen die niet alleen het verkoopseizoen verlengen, maar die ook nog goede prijzen behalen in weken dat die doorgaans laag zijn, en waarmee we alle landen van Europa kunnen bereiken."

"In de blauwe bessenteelt beginnen we nu met de oogst van twee nieuwe rassen die vorig jaar hun eerste opbrengst hadden, Cupla en Kepler. Maar ook hier zien we enige vertraging."

"We verwachten een goed jaar voor de blauwe bessen, vergelijkbaar met vorig seizoen, met goede prijzen. We hopen alleen maar dat de verschillende rassen op tijd rijpen zodat het aanbod zich niet in een beperkte periode concentreert."

"Het oponthoud komt ons eigenlijk niet slecht uit, want ook Peru is dit jaar iets later en zo zal vermeden worden dat we direct met hen concurreren op de markt", besluit Salvador.

Voor meer informatie:
Emusa Fruit
Niebla (Huelva) - Spanje
administracion@emusafruit.es
www.emusafruit.es