Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rob Pakvis, Berryland:

"Krapte Peruaanse bessen is komend seizoen nog niet voorbij"

Tholen - Al maandenlang worden er hoge prijzen voor blauwe bessen gemaakt. "Peru heeft een goede kwaliteit, maar de prijzen zijn onophoudelijk hoog en er is maar heel weinig product beschikbaar. Sommige importeurs zijn al gestopt met de import uit Peru, maar omdat wij in een wat ander gebied zitten, krijgen wij nog tot maart Peruaanse blauwe bessen binnen", vertelt Rob Pakvis, die samen met Theo Benjert het vorig jaar opgerichte bedrijf Berryland runt.

Volgend seizoen verwacht het jonge bedrijf zelfs van september tot juli bessen uit Peru binnen te krijgen. Ondanks dat die aanvoer samenvalt met de teelt in Spanje en Oost-Europa, verwacht ik dat we ons met de bessen uit Peru kunnen onderscheiden op kwaliteit, terwijl we met de prijzen goed meekunnen met de Europese productie", zegt Rob.

"De naweeën van El Niño zullen ook dit jaar nog hun weerslag hebben op de Peruaanse productie", verwacht Rob. "Dit jaar hadden we in oktober/november veel last van de weersinvloeden en kwam het fenomeen in december/januari terug. Ook volgend seizoen zal de beschikbaarheid niet eenvoudig zijn. Het zal wellicht niet zo extreem heet worden als dit jaar, maar ik verwacht nog steeds grote tekorten en hoge prijzen."

Blauwe bessen onderdeel dagelijks eetpatroon
"Hierdoor liggen de prijzen, zeker voor de tijd van het jaar, op een hoog niveau. Voor Sekoya-bessen wordt zelfs 10,50 tot 11 euro per kilo betaald, maar ook de standaardrassen zijn met een prijs rond de 9,50 euro goed aan de prijs. En nog altijd raken ze de grond niet. Je zou verwachten dat de aankopen een stuk lager zouden liggen, maar voor veel consumenten zijn blauwe bessen onderdeel van het dagelijkse eetpatroon geworden. Wel zorgt het voor discussies met supermarkten, want met deze krappe situatie moet of de marge omlaag of de prijs omhoog, veel andere smaken zijn er niet."

Berryland onthoudt zich bewust van de import van Chileense bessen. "Vanwege kwaliteitsproblemen laten we die aanvoer aan ons voorbij gaan. Dit fruit is vaak te zacht en zeker bij het verpakken in emmers, houdt het fruit zich niet goed. Die bessen zijn weliswaar een stuk goedkoper, maar elke kwaliteit heeft zijn waarde", constateert Rob. In februari start Berryland ook het seizoen van de Marokkaanse blauwe bessen op. "Die zijn al in kleine aantallen beschikbaar op de markt. Er worden nu prijzen gevraagd voor Marokkaanse bessen rond 10-11 euro."

Schaarste frambozen
Ook de frambozen zijn de laatste twee, drie maanden al behoorlijk schaars. "We zien hiervoor gigantisch hoge prijzen. Met de hittegolf in augustus in Marokko zijn veel planten verbrand. Sommige telers hebben ervoor gekozen de koppen eruit te halen, maar door een periode van regen en kou is vervolgens de zetting niet goed verlopen en is het aanbod erg beperkt gebleven. Wij verwachten pas rond week 4-5 een korte opleving in de aanvoer, maar dat zal ook maar kortstondig zijn. Spanje heeft ook geen grote productie, dus tot het Nederlandse seizoen zal de frambozenmarkt op en tekort zijn. We hebben een mooi project gehad met frambozen uit Tanzania, alleen was dit door de krappe beschikbaarheid van de luchtvracht een uitdaging."

Met de bramenmarkt is het al niet anders. "We vliegen bramen in vanuit Mexico, maar de kwaliteit is wisselend. Gelukkig komen de eerste kasbramen er nu aan, dus dat is een goed teken. We voeren nu een test uit met Marokkaanse bramen, daar heb ik voor het volgende seizoen hoge verwachtingen van", aldus Rob. Van aardbeien houdt hij zich afzijdig. "Dat is zo'n aparte tak van sport, daar blijven we van af. We hebben onze handen vol aan al het andere zachtfruit."

Berrymix
Een succesnummer is onder meer een unieke berrymix in een schaaltje van 125 gram met rode en blauwe bessen, frambozen en bramen. "Deze verpakking vergt veel handwerk en we kunnen de gewenste promoties daardoor niet aan, maar we krijgen er ontzettend goede reacties op", vertelt Rob. "Ook starten we volgende week met de eerste golden berries - physalis zonder blad - vanuit Colombia. Ook deze service-artikelen slaan goed aan in de markt."

Voor meer informatie:
Rob Pakvis
Berryland
Honderdland 70, Maasdijk
Mob: +31 6 83431868
[email protected]
www.berryland.nl