Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Ik geloof in specialisatie: wat je doet, moet je ook goed doen”

Komkommerkas nu toch omgebouwd naar aardbeienteelt

Tholen - Het ombouwen van voormalige groentenkassen tot aardbeienkwekerijen is voor Rob van Enckevort van De Peelkroon niets nieuws. Eerder toverde hij met zijn familie al een paprikakas en een tomatenkas om tot aardbeienkwekerij. Nu is een voormalige komkommerkas ingericht voor de teelt van aardbeien. De afgelopen dagen zijn de jonge planten in de kas gezet. “We willen focussen: wat je doet, moet je goed doen.”

Aardbeienmarkt
“De aardbeienmarkt is de afgelopen jaren alleen maar doorgegroeid. We zien de buitenteelt toch hard teruglopen omdat de vraag naar productzekerheid en kwaliteit toeneemt. Buiten heb je toch last van het weer dat je teelt beïnvloedt”, vertelt Rob wanneer hem gevraagd wordt waarom het bedrijf zocht naar verdere uitbreiding. “Je moet bovendien zorgen dat je teelt waar de markt om vraagt. We volgen een teeltstrategie waarbij we met verschillende rassen meer spreiding in het bedrijf kunnen brengen. Dan zijn we van maart tot december aan de markt met een gelijkmatige productie en kunnen we ons personeel constant werk aanbieden.” Bovendien zijn alle clichés waar: de kas van de buren komt maar een keer te koop. Dankzij die nabijgelegen locatie kan de kwekerij makkelijk toegevoegd worden aan het bestaande bedrijf, dat hiermee groeit tot 7,5 hectare.

Het is moeilijk voor te stellen als je in de kas vol jonge planten rondkijkt, maar een paar maanden geleden stonden hier nog komkommers in. “De kas is geëgaliseerd, er is cyclische belichting in gemaakt. En het watersysteem is iets aangepast, al was dat niet zo heel spannend”, somt Rob op. De grootste verandering is misschien wel de installatie van de goten: in de kas werd voorheen op de grond geteeld. Dat is in aardbeien uiteraard geen optie. De afgelopen weken is er daarom een nieuw teeltsysteem de kas in gegaan, waarbij gekozen is voor de goten van Growtec.

Robin Dirks van Growtec laat zien dat bij het gekozen model, een gesloten goot, bestaande uit een bak met een deksel, geen licht bij het drainwater komt. “Daardoor heb je minder kans op biofilm in de goot.” De deksel zorgt bovendien voor extra stevigheid. “Omdat de bakken op de goot staan, valt er bovendien licht onder de bak. Daardoor gaan de wortels niet door het drainkanaal groeien.”

Voor Rob was het vertrouwen in het bedrijf bovendien belangrijk. “We werken al langer samen met MJ-Tech, hun zusterbedrijf. Onze ervaringen met het hogedruk nevelsysteem zijn heel goed: het is degelijk, kwalitatief sterk en vraagt weinig onderhoud. Die verwachting hebben we ook bij het gotensysteem: het is kwaliteit.”

Daar zit natuurlijk meer achter, licht Robin toe. "Dankzij de vorm van de kokergoot is deze bijzonder sterk. Bovendien kiezen we ook in onze materialen voor duurzaamheid: we werken met RVS, niet met plastic."

Hogedruk nevelsysteem
Later dit jaar komt er bij De Peelkroon ook nog een nevelinstallatie in de kas. “De afgelopen zomer heeft ons besloten overal nevel te willen. Juni is warm en droog geweest en ook in september was het nog goed warm. We zien verschil in kwaliteit en productie als we hoge druk nevel kunnen gebruiken.”

En dat is waar het bedrijf voor gaat: focus op kwaliteit. “We hebben hier zelf twee jaar komkommers geteeld. Dat was een goede manier om de kas te leren kennen en te zoeken naar wat we willen, maar het is toch een ander product en een andere wereld. Ik geloof in specialisatie: wat je doet, moet je ook goed doen”, vindt Rob, die bovendien uit een echte aardbeienfamilie komt en zelf ook ruim kennis en ervaring in de teelt heeft opgedaan. “Ik heb er zelf meer gevoel bij: je weet wat er op je af komt, en het is een leuk product om mee te werken.”

Voor meer informatie:
De Peelkroon
LinkedIn



Growtec
Robin Dirks
[email protected]
www.growtec.com