Tholen - Teelttechnisch was het opnieuw een uitdagend jaar voor paprikatelers. Ook bij Kwekerij De Westhoek kunnen ze meepraten over de problemen waarmee veel telers kampten. Voor verbeteringen zoekt teler Robert Spruijt het in het watersysteem. Daarin zijn aanpassingen gemaakt en ook investeringen gedaan. Half december, als de kassen voor een nieuw seizoen weer aangeplant zijn, gaat hij nog één keer terug naar afgelopen voorjaar.
De kassen in Maasland zijn weer geplant voor een nieuw seizoen. De paprikateler heeft ook een proef met organische substraatmatten liggen.
Op dat moment viel het de ervaren paprikateler op dat in één van de vier kassen van de kwekerij in Maasland de planten er niet overal even krachtig op stonden. Vooral in de nieuwste kas viel dat op. De planten stonden niet sterk genoeg. “Ik miste spontaniteit in het gewas.” Besloten werd om het zuurstofniveau in het water te meten. “Een mindere waterkwaliteit zou namelijk het probleem met de zwakke planten weleens kunnen verergeren”, legt Robert bij een bak koffie uit.
Aan een kant van de kas wordt een opvallend laag zuurstofniveau in het water gemeten. Hiervoor komt Erwin Gräfe van Sendot langs. Met de zuurstofsensor van het bedrijf wordt aan de ene kant van de kas slechts 55 procent zuurstof in het irrigatiewater gemeten. Nu is het zo dat dit aan het eind van de druppelslangen is, maar die zijn tegenwoordig zo gemaakt dat verstopte druppelaars niet meer voorkomen, weet Robert. “De afgifte van dit nieuwe type druppelaars is betrouwbaar.”
De nieuwste kas van Kwekerij De Westhoek is uitgerust met een watergeefsysteem met grotere kraanvakken. De diameter van de leidingen is ook groter. “In onze andere kassen met dunnere leidingen hebben we meer snelheid door de leidingen. In de nieuwste kas zit het water dus langer in de leidingen en hebben we minder snelheid van het water door de leidingen. Ik heb daar nooit zorgen over gehad. Tot nu.” De zorgen werden bevestigd met de zuurstofmeting.
Meer zuurstof
De paprikateler voert ook overleg met collegatelers. Ook bij hen is bekend dat de buitenkant van de kraanvakken en de uiteindes van druppelslangen kwetsbare punten zijn. Het gaat in de gesprekken veel over zuurstof. “Misschien dat te weinig zuurstof in het water de planten net dat zetje geeft waardoor ze zwak gaan staan, of net niet optimaal kunnen presteren ”, denkt Robert nu. Erwin knikt. “Water is als goud voor de plant. Investeringen in een goede waterkwaliteit werken als een verzekering.”
In Maasland besluiten ze dat er sowieso iets moet gebeuren. De investering in drie Vital-Oxidizer van JVR Tecmar is een van de stappen die wordt gezet. Deze zomer zijn de apparaten, die zuurstof uit de lucht aanzuigen en in het water inbrengen, geïnstalleerd. "Het is eigenlijk een kleine waterzuivering die het water ontdoet van de organische verontreinigingen”, legt John van Ruyven van JVR Tecmar uit. “Het systeem geeft de zuurstof een speciale werveling waardoor de zuurstof beter aan het water wordt gebonden.”
John bij één van de Vital Oxidizers, waarbij links boven in het ‘u-tje’ de lucht wordt aangezogen, beneden in het u-tje met water wordt gemengd en daarna weer in de silo ingebracht.
Raskeuze
De paprikateler uit Maasland besluit daarnaast het watersysteem meer te gaan laten circuleren. “Met onze druppelaars, die pas open gaan bij een bepaalde druk, kunnen we het hele systeem doorspoelen zonder dat er waterafgifte is. We weten nu hoe lang we moeten circuleren voordat er overal vers zuurstofrijk water is.”
Half december zijn alle kassen bij Kwekerij De Westhoek weer geplant. Afgelopen teeltseizoen viel het Robert op dat het ene ras duidelijk gevoeliger bleek voor wortelproblemen dan het andere ras. “Daarom hebben we ook dit seizoen weer rassenproeven van de verschillende zaadhuizen. Wij zijn net als onze collega’s altijd op zoek naar het ideale ras. Betrouwbare kwaliteit staat voor ons voorop. Rassen met een sterk wortelgestel die misschien beter bestand zijn tegen wortelziekten worden ook een punt van aandacht naar de toekomst. We moeten een weerbaar gewas telen, zeker naar de toekomst toe.”
Voor de zandfilters is een speciale ruimte gebouwd naast de silo’s en de wkk-ruimte.
Data
Ondanks alle investeringen, ook in zandfilters, een nieuw zeil in de silo bij de nieuwste kas en plaatsing van een silodome, bovenop de silo’s, is het voor Robert toch weer afwachten hoe teeltjaar 2024 gaat zijn. “Misschien telen we met z’n allen ook wel op het randje van wat de plant aankan,” denkt hij hardop. “Laten we dan in elk geval zorgen dat de uitgangspunten optimaal zijn.” Dit begint bij goed uitgangswater. “Hierop hebben we ingezet voor komend seizoen. Laten we hopen dat dit een bijdrage levert aan een gezonde teelt.”
Een uitdaging voor telers blijkt vaak nog de beschikbaarheid van data om beslissingen te maken. Zo erkent Robert nooit zuurstofmetingen te hebben gedaan, totdat er problemen optraden. “We namen wel plant- en watermonsters en hebben ook regelmatig het water getest om te kijken of onze ontsmetter goed werkte, maar hebben geen data over zuurstofniveaus in ons water van de afgelopen jaren.”
Na installatie van de Vital Oxidizers zijn weer zuurstofmetingen gedaan. John: “Na installatie hebben we in de silo’s 100% zuurstof in het water gemeten.” Met de metingen van Sendot van dit voorjaar en na installatie is met de data-opbouw over zuurstof in waterkwaliteit nu een begin gemaakt. Erwin: “Voor data opbouwen is het nooit te laat.”
Voor meer informatie:
Robert Spruijt
Kwekerij De Westhoek
[email protected]
www.kwekerijdewesthoek.nl
John van Ruyven
JVR Tecmar
[email protected]
www.jvrtecmar.nl
Erwin Gräfe
Sendot
[email protected]
www.sendot.nl