Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Kan gasprijs nog lager?

Met een TTF-gasprijs van 33,4 euro per megawattuur voor het dichtstbijzijnde TTF-maandcontract (januari 2024) is week 51 gestart. De markt wacht in spanning af of een verdere daling van de gasprijs mogelijk is, nadat afgelopen week de prijs wegzakte tot niveaus die voor het laatst in 2021 te zien waren.

De EPEX-elektriciteitsprijs voor maandag 18 december komt uit op 79 euro per megawattuur. Negatieve uurprijzen bleven wederom uit dit weekend. Echt dichtbij '0' kwamen de prijzen ook niet, al zakte de gemiddelde dagprijs zondag wel tot net iets meer dan 54 euro per megawattuur.

Onbalansdata van TenneT laten een piek tot 1852 euro per megawattuur zien op vrijdag 15 december om 12 uur en ook 2 pieken op zondag om 10 en 11 uur, eveneens pieken tot 1852 euro per megawattuur. Vrijdag- op zaterdagnacht zakte de onbalansprijs door een overschot tot -698 euro per megawattuur.


TTF-gasprijs contract 'januari 2024' t/m 15 december 2023. Klik hier voor vergroting en de meest actuele cijfers.

Kan de TTF-gasprijs nog lager? De vraag is of de daling van de gasprijs nog verder doorzet deze week. In het Financieele Dagblad (€) wijzen energie-experts erop dat 'alle seinen op groen staan' voor een lagere gasprijs. "Wat we nu zien is precies het gehoopte effect na de heftige periode van de afgelopen jaren", zegt onafhankelijk energie-expert Roderick Timmer in de krant.

Gaat 2024 erg lijken op afgelopen jaar? Die vraag krijgt Emile, directeur van Anexo, voorgelegd. "Congestie blijft nog wel even een uitdaging, toch gaat de energietransitie door. Ook de verkiezingsuitslag gaat daar niet heel veel verandering in brengen, verwacht ik. Bedrijven zijn aan zet. Waar afgelopen jaren een grote groep al in beweging is gekomen om dingen anders te doen vanuit optimalisaties en verduurzaming, verwachten we dit jaar echt dat de meerderheid ook in beweging komt. Wet- en regelgeving, CSRD, congestie en energieprijzen gaan het verdienmodel van bedrijven blijvend raken. Dan denk ik niet gelijk aan risico’s, maar vooral ook aan kansen. Door binnen een regio of op bedrijventerrein samen te werken, creëer je mogelijkheden als cluster. Een duurzame energievoorziening is meer binnen handbereik dan je denkt, maar samenwerking is daarbij wel noodzakelijk."

De vraag naar kolen als fossiele brandstof gaat de komende jaren afnemen nadat in 2023 een piekvraag werd genoteerd. Dat voorspelt het Internationaal Energie Agentschap. De vraag zal afnemen richting 2026 met 2,3% in vergelijking met 2023.

In gecombineerde wind- en zonneparken veroorzaken de draaiende windturbinebladen schaduw die de energie-opbrengst van de zonnepanelen vermindert. Er komen lokaal tijdelijk uitschieters voor tot 50 procent aan energieverlies. De gevolgen van de dynamische schaduw, veroorzaakt door de snelle lichtfluctuaties in milliseconden, zijn voor het eerst onderzocht door TNO in samenwerking met partners uit het bedrijfsleven.