Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Groei tuinbouw via opleiding telers

Change Food for Good gaat beroepsopleidingen en personeels-ontwikkeling aanbieden via betaalde stages en banen. Dit is bedoeld voor degenen die geïnteresseerd zijn in een carrière in de tuinbouw. Tot nu toe zijn er 500 deelnemers aan het programma waarbij 125 banen zijn vastgelegd.

Samia Lemfadli, CEO en oprichter van Change Food for Good, een non-profitorganisatie gevestigd in New York City vertelt: "We bieden ontwikkelingsmogelijkheden voor personeel in de tuinbouwsector. Daarnaast passen we techniek toe in vertical farms om deze breder inzetbaar, toegankelijker en klimaatbestendiger te maken."

Change Food for Good werkt samen met scholen, buurtverenigingen en non-profitorganisaties. Dit met het doel om educatieve workshops en programma's aan te bieden om de toegang tot tuinbouwtechniek te vergroten. Daarnaast wordt in de workshops uitgelegd hoe voedselsystemen ontwikkeld kunnen worden op basis van waterteelt.


Samia Lemfadli

Change Food for Good helpt tuinders bij het ontwerpen, implementeren en onderhouden van hun teeltsystemen door middel van consultatie en aanvullende hulpmiddelen. Indirect ondersteunen ze voedselbanken die in 2022 30,46 kilo gratis voedsel hebben uitgedeeld aan inwoners van NYC.

Workshops en betaalde stages
Het idee om vertical farms up te graden en personeel op te leiden is een goed concept. Ze zijn klein gestart met het aanbieden van workshops vanuit een zeecontainer in Brooklyn. Via betaalde stages ontwikkelde het bedrijf zich in de loop der jaren tot een detacheringsbureau.

De trainees ontvangen 10 weken gratis training, waarbij ze 150 uur lang teeltsystemen ontwerpen en bouwen. Dit documenteren ze vervolgens op hun zelfgebouwde portfoliowebsites met casestudy's. Die kunnen ze vervolgens gebruiken voor hun zoektocht naar een baan.


Eén van de workshops die eerder dit jaar werd gegeven.

"Vervolgens komen ze in aanmerking voor ons betaalde internship waarmee we samenwerken met lokale tuinbouwbedrijven in New York City. Daarbij maakt het niet uit of het nu gaat om tuinbouw gerelateerd werk of technisch gericht werk zoals het ontwikkelen van internetwebsites. Op deze manier kunnen we samenwerken om de capaciteit van de lokale tuinbouwbedrijven te vergroten. Tegelijkertijd kunnen we werk aanbieden aan afgestudeerden en die ervaring kunnen ze gebruiken voor hun carrière."

"We zijn voornamelijk actief in New York City en willen in 2025 1.500 deelnemers hebben opgeleid. Daarnaast willen we 250 banen hebben vastgelegd en 100 vertical farms hebben gebouwd. We zijn halverwege wat betreft arbeidsbemiddeling en hebben al meer dan 80 vertical farms gebouwd," vertelt Samia.

Change Food for Good's biedt de eerste drie maanden een vergoeding die de kosten van de eerste drie maanden vergoedt. Deelnemers kunnen vervolgens vandaaruit een vaste baan krijgen. Deelnemers zijn gaan werken voor Upward Farms, Oko Farms, Smallhold en Mi Oh My Farms. Anderen hebben websites voor klanten ontworpen, zoals de nieuwe website van Brooklyn Supported Agriculture.


Een kas met verticale teelt in Nairobi.

Project in Kenia een wereldwijd voorbeeld
Change Food for Good heeft banden met Kenia en heeft onlangs haar eerste internationale vertical farm opgericht in Nairobi. In 2018 nam de oprichter van de organisatie deel aan een buitenlandse stage. Daarin maakte ze kennis met de cultuur en zag met eigen ogen het voedseltekort door droogte in de tuinbouw.

Samia voerde veel gesprekken met Jane Muthoni, een tuinder die ook deelnam aan de stage, en Steve Kasoa, de programmamanager van de stage. Daarbij stelde ze het doel om een groenteteeltbedrijf op basis van hydroponics te bouwen voor een school in Nairobi. De school zou vervolgens Jane en Steve in dienst nemen. Beide deelde haar passie om voedselsystemen te ontwikkelen die bestand zijn tegen de droogte in Kenia.

Met de steun van Jane & Steve kon Change Food for Good samenwerken met Vertical Gardens Ltd. om een torenkas te ontwikkelen. In de kas zit druppelirrigatie en er zijn 1300 beplantingsplekken voor leerlingen en personeel van de Kwa Njenga basisschool in Nairobi.


Foto 1: Dag waarop de planten verplaatst werden. Foto 2: Bloeiende gewassen

In september 2023 werd de vertical farm officieel onthuld. Nu levert het voedsel en training in het ontwikkelen en onderhouden van een hydroponische vertical farm aan de 2400 leerlingen van de school. Change Food for Good heeft de vertical farm voorzien van een zonnepaneel. Ook is een regenwateropvangsysteem ontwikkeld dat een waterbron is voor de vertical farm en noodtoegang tot water voor de school.

Het teeltsysteem, dat jaarlijks 13.000 kroppen spinazie, boerenkool en sukuma wiki kan leveren, kreeg de naam "Pole Pole". Dat is een verwijzing naar de ervaring die oprichters Sam, Jane en Steve hadden tijdens hun stage die werd afgesloten met een klim naar de top van de Kilimanjaro. De gidsen riepen tijdens de klim "Pole Pole" om langzaam vooruit te gaan als je de top wilt bereiken. Dat principe werd toegepast tijdens de bouw van deze vertical farm.


Installatie van een microgroentensysteem

“Voor de bouw hebben we enquêtes uitgevoerd om de juiste systemen te ontwerpen en te bepalen welke gewassen ze willen. We zijn heel bewust te werk gegaan bij het bepalen welke gewassen we telen en waarom we dat doen. Dat is om voedingsrijke, cultureel relevante gewassen te telen om het lunchprogramma op school in Kenia aan te vullen. Dat bestaat voornamelijk uit maïs en bonen."

"We hebben geld ingezameld om budget te hebben voor de lopende kosten van de vertical farm. Momenteel zijn we geld aan het verzamelen om de vertical farm en het personeel op lange termijn te ondersteunen. Ook wordt het geld gebruikt om nieuwe systemen op de school te bouwen om tomaten te telen," zegt Samia.



Samia moedigt mensen die passie voor deze zaken hebben aan om contact op te nemen. "We willen deze voedselhulpinfrastructuur blijven uitbouwen in regio's die dat normaal gesproken niet hebben. Onze studenten moeten genoeg vaardigheden, tools, netwerk en wereldervaring krijgen. Hun motto moet zijn: "Wat voor uitdagingen er ook zijn om dit voedselsysteem te veranderen, ik kan dat. Ik heb alles wat ik nodig heb en als ik dat niet heb kan ik het uitzoeken.""

"Ik hoop dat de technologie kan helpen dit te realiseren. Het is een voorbeeld voor onze studenten dat het mogelijk is om een oplossing te bedenken die past binnen een gemeenschap" merkt Samia op.

Voor meer informatie:
Samia Lemfadli, oprichter en CEO
Change Food for Good
[email protected]
https://changefoodforgood.org

Publicatiedatum: