Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Dit jaar met onze bio-tomaten naar Britse markt"

De grootste leverancier van sperziebonen aan de Europese markt, Agroatlas, heeft een nieuw bedrijf opgericht dat gespecialiseerd is in de biologische teelt van groenten en fruit in de Zuid-Spaanse provincie Almería. "Biogrow Farms teelt en brengt biologische tros- en cherrytomaten, courgettes en watermeloenen op de markt", zegt Richi Menoyo, CCO bij Agroatlas.

In de omgeving van Níjar bezit het nieuwe bedrijf meerdere kassen en een bio-pakstation. "We hebben 100 hectare tomatenteelt verdeeld over twee kassen. De gewassen doen het tot nu toe zeer goed, met een opbrengst van ongeveer 9-10 kilo per vierkante meter", zegt Juan Pérez, teelttechnicus bij Biogrow Farms, vergezeld door Juanma Zapata, verkoper bij het bedrijf, terwijl ze door de kassen lopen en de trostomaten bekijken die bijna rijp zijn.

"Eind deze week beginnen we met de oogst en de export, voornamelijk naar Zweden, Denemarken, Duitsland en Frankrijk. En dit jaar zullen we ook voor het eerst de Britse markt aandoen."

Pablo Jesús Rodríguez heeft de supervisie over het sorteren en verpakken van courgettes en tomaten in het pakstation van Biogrow Farms.

Marokkaanse sperziebonen voor Europese retail
Nature Growers, een dochteronderneming van het Spaanse Agroatlas, heeft in Agadir, Marokko, ruim 700 hectare groente- en fruitteelt. Het hoofdproduct zijn sperziebonen. "Een van onze specialiteiten zijn de extra fijne sperziebonen", vervolgt Richi. "Dit zijn bonen van 4 tot 6 mm dik. Ze vergen veel werk bij de sortering en tot ongeveer 10 jaar geleden werden ze alleen in Kenia geteeld en per vliegtuig naar Europa gebracht. Wij waren de eerste telers van fijne en extra fijne sperziebonen in Marokko voor de Europese supermarkten. Dat doen we nu al 7 jaar en ondertussen zijn we aanwezig in de meeste supermarktketens in Europa die sperziebonen aanbieden."

De teelt in Marokko, met name rond Agadir en Ait Melloul, waar Nature Growers verschillende teeltlocaties heeft, profiteert van de ontziltingsinstallaties in tijden van droogte. De Marokkaanse overheid heeft onlangs bevestigd dat het nu ook een ontziltingsinstallatie in de buurt van Casablanca gaat bouwen. Het wordt waarschijnlijk de grootste van heel Afrika. "Marokko investeert niet alleen in duurzaamheid, maar ook in de toekomst van de tuinbouw", benadrukt Richi. "De overheid heeft vrij snel gehandeld. Het droogteprobleem treft overigens niet alleen grote bedrijven, maar ook veel kleinschalige telers die voor hun levensonderhoud volledig afhankelijk zijn van de tuinbouw en die vóór de ingebruikname van de ontziltingsinstallatie hard te lijden hadden onder de droogte."

"Dit jaar was het probleem de hitte in de zomer. In augustus was er een periode van 10 dagen met temperaturen van boven de 50ºC in de schaduw. Een groot deel van de gewassen is verloren gegaan. De gevolgen situeren zich vooral in de vertraging van de oogst, want door de heraanplant van de gewassen konden we pas in week 43-44 beginnen te oogsten in plaats van in week 39-40."

Sperzieboon op 1, peper op 2
"We hebben de klanten gedurende drie weken dus niet goed kunnen bedienen, maar ze hadden er doorgaans wel begrip voor", zegt Richi. "De hitte had daarentegen geen invloed op de teelt van pepers, die we op ongeveer 80 hectare telen met een van de breedste assortimenten die er op dit moment in Marokko zijn. We zijn de grootste teler van hete pepers in Marokko en sinds enkele jaren kent de sector ons niet alleen meer voor onze sperziebonen, maar ook voor onze pepers. We leveren grote volumes van uitstekende kwaliteit aan meerdere supermarktketens. Sperzieboon staat op 1, maar hete peper ondertussen onmiskenbaar op 2 in ons bedrijf."

In Marokko voert Agroatlas, via Nature Growers en Fundación Menoyo, verschillende sociale projecten uit om het leven van de lokale gemeenschappen te verbeteren. Zo staat in samenwerking met een Nederlandse supermarkt de bouw van een school op het programma. Bovendien was Agroatlas een van de bedrijven en organisaties die onmiddellijk hulp bood na de aardbeving van afgelopen september in de regio Marrakech-Safi. "Omdat we in de regio gevestigd zijn, konden we snel te hulp schieten en voedsel, water, dekens en eerste levensbehoeften brengen naar een van de meest getroffen dorpen in de bergen tussen Agadir en Marrakech", vertelt Richi.

"Mijn vader was een visionair toen hij besloot naar Marokko te komen om dit project op te zetten. Hij zag het potentieel van het land. De 5 mensen die Nature Growers 10 jaar geleden hebben opgericht, zijn nu een grote familie en dankzij de ervaring en toewijding van de voorbije jaren zijn we geworden wat we nu zijn. Agroatlas, met Nature Growers en nu ook met Biogrow Farms, is een succesvol bedrijfsmodel dankzij een duidelijk sociale filosofie die we van mijn vader, Ricardo, hebben geleerd. We zijn nu al belangrijk in de sector, maar we moeten blijven leren om verder te kunnen groeien", besluit Richi.

Voor meer informatie:
Agroatlas
[email protected]
https://agroatlas.es