Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Je ziet dat het steeds een stukje beter wordt, en dus hier ook"

Hightech onderzoekskas in aanbouw

De Universiteit Maastricht laat een nieuwe kas bouwen op de op de Brightlands Campus Greenport Venlo. Een zevental bouw- en onderzoekspartners is betrokken.

Universiteit Maastricht is aandeelhouder in de campus, net zoals BASF|Nunhems, het bedrijf dat in het geval van dit project de praktische kennis van kassenbouw en tuinbouw aanleverde. In samenwerking met adviseur René Caron van AAB, een adviesbureau actief in de nationale en internationale glastuinbouwsector, kwamen UM en BASF|Nunhems tot een ontwerp. Bij Limburg Bouwt vertellen ze er meer over.

“Normaal bouw je met een voorbedacht plan, maar daar hebben we in ons geval eigenlijk geen tijd voor”, vertelt prof. dr. Thomas Cleij. “Je begint de ontwikkeling nog voordat je de juiste mensen aan boord hebt die weten wat er precies in het gebouw moet komen te staan, dus je bent afhankelijk van de kennis van anderen om enigszins in te schatten wat je moet bouwen. Ondertussen zijn we natuurlijk wel actief aan het werven, en dan is het een voordeel om alvast aan de sollicitanten te kunnen laten zien waar ze straks komen te werken en dat er daadwerkelijke state-of-the-artfaciliteiten in aanbouw zijn.”

Die kennis heeft onder meer AAB. René: “De afgelopen jaren specialiseerden we ons namelijk al in het ontwerpen en adviseren van hightech glastuinbouwprojecten voor veredelings- en onderzoeksbedrijven. Veelal kleine kassen met veel compartimenten en een hoge complexiteit.”

De uiteindelijke kas en het ontvangstgebouw, gekoppeld aan elkaar, beslaan bijna 1.600 m2. Binnen de kas speelt techniek een onmiskenbaar grote rol, vertellen ook de overige bouwpartners hier in het volledige verhaal van Limburg Bouwt.

Publicatiedatum: