Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
PvdD zoekt sierteelt

Eerste Kamer stelt vragen over belastingwet glastuinbouw

De Tweede Kamer stemde eind oktober in meerderheid voor de 'Wet fiscale maatregelen glastuinbouw'. Nu is het de beurt aan de Eerste Kamer. De verwachting is, gezien de politieke verhoudingen, dat de wet er ook hier door komt, dit jaar nog. Stemt de Eerste Kamer ook in, dan is de wet erdoor en krijgt de glastuinbouw definitief een langer afbouwpad voor het verlaagd tuinbouwtarief voor aardgas, maar ook strengere belastingen.

Staatssecretaris Van Rij van Fiscaliteit en Belastingdienst stuurde afgelopen vrijdag antwoord op vragen vanuit de Eerste Kamer over de wet. De Eerste Kamerfracties van de BBB, ChristenUnie, GroenLinks/PvdA, JA21, PvdD, PVV en SGP hebben vragen gesteld. De vragen en de antwoorden zijn inhoudelijk erg vergelijkbaar met wat er in de weken richting de stemming over de wet in de Tweede Kamer aan bod kwam in debat en overleg. Daarover publiceerden wij al uitgebreid.

Keuzes voor volgend kabinet
Het gaat in het vraag- en antwoorddocument onder meer over het 'amendement Grinwis' waarmee ChristenUnie, CDA en VVD aanpassen van de wet erdoor kregen. Glastuinbouw Nederland is daar blij mee. Leden van de Eerste Kamerfractie van JA21 geven aan dat het amendement voor hen 'randvoorwaardelijk' is om met het wetsvoorstel in te stemmen. Deze leden vragen of de regering kan toezeggen dat eventuele budgettaire gevolgen van het amendement niet worden afgewimpeld op de glastuinbouwsector.

Van Rij antwoord daarop dat indien de Eerste Kamer instemt met het wetsvoorstel, de wet in werking treedt op 1 januari
2024, inclusief de aangenomen amendementen. "Het is aan een volgend kabinet om keuzes te maken over de budgettaire derving die voortkomt uit dit amendement."

PvdD zoekt sierteelt
Vanuit de Partij voor de Dieren wil men de verhouding glasgroenten/sierteelt weten. Bekend is dat aan de linkerkant van het politieke spectrum de sierteelt als 'vervuilend' en 'niet noodzakelijk' wordt gezien. De staatssecretaris geeft door dat in 2021 van alle 2350 glastuinbouwbedrijven 67% sierteelt bedrijven was. In 2022 was de sierteelt goed voor 59% van de totale sectoropbrengsten.

Ook wil de PvdD weten welk deel van de glastuinbouwproductie de grens over gaat. Circa 85% van de toegevoegde waarde van het glastuinbouwcomplex hangt samen met de export van groenten,
bloemen en planten, weet Van Rij. Hierbinnen is 56% voor rekening van de sierteelt en 44% voor de voedingsgewassen.