Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
update stormschade Frankrijk

"We hebben bijna 23.000 gebroken glasplaten geteld"

Thomas Le Bot, van het gelijknamige Franse teeltbedrijf, maakt de balans op van de schade die de telers in de Bretoense gemeente Plougastel hebben geleden na de passage van de storm Ciaran in de nacht van 2 op 3 november. Afgelopen woensdag hadden de telers een ontmoeting met het gemeentebestuur om de compensatiedossiers voor te bereiden.

"Alle teeltbedrijven in de gemeente hebben schade"
Aardbeienteler Thomas Le Bot heeft weinig schade aan zijn bedrijf dankzij de renovatiewerkzaamheden die 5 jaar geleden zijn uitgevoerd en de installatie van multikap plastic kassen. "Maar dit is niet voor iedereen het geval! Alle bedrijven zijn in meer of mindere mate getroffen. Veel glazen kassen zijn stukgeslagen en plastic tunnels zijn volledig verbogen. We hebben hier windstoten van 175 km per uur geregistreerd."


"De telers zijn zwaar getroffen: kassen en tunnels zijn vernietigd, gewassen beschadigd. De teeltbedrijven lopen aanzienlijke schade op. De averij wordt vrij algemeen geconstateerd in de tuinbouwregio van Finistère en Côtes d'Armor, en ook plaatselijk in andere Bretoense departementen", aldus de Kamer van Landbouw van Bretagne op 6 november.

Het opmeten van de schade
Momenteel is de gemeente Plougastel, net als alle getroffen gemeenten, de schade aan het opmeten om een dossier in te dienen bij het ministerie van Landbouw. "Plougastel en de omliggende gemeenten gaan met steun van de regio Bretagne een gezamenlijk dossier samenstellen. We hebben ook het geluk dat we een burgemeester hebben die ons begeleidt en ondersteunt. Hij wil heel snel verder gaan met de procedures en dossiers, zodat de telers die eind november moeten planten, dat kunnen doen. Sommige telers zijn niet verzekerd voor hun tunnels, dus het landbouwrampenplan is een noodzaak."

Gebrek aan materialen?
"We hebben bijna 23.000 gebroken glasplaten geteld, het equivalent van 23 opleggers met ruiten, maar voor de reparatie rijst nu de vraag naar de beschikbaarheid van materiaal, vooral glas. De hele productiefase is gericht op just-in-time levering. Gelukkig geven kassenbouwers nu prioriteit aan de getroffen telers en zijn ze al montageteams aan het sturen. Nederlandse teams zijn al ter plaatse om herstellingswerken uit te voeren."

Impact op de oogst van 2024
"Deze situatie gaat onvermijdelijk een impact hebben op het volgende seizoen", zegt Thomas. Het kost tijd om alle schade te herstellen, dus sommigen zullen pas later beginnen met de aanplant. Zeker is dat er minder groenten en fruit beschikbaar zullen komen, want het areaal zal iets terugvallen. "Maar de telers zullen elkaar helpen, we zullen allemaal de handen uit de mouwen steken. Volgend jaar zal een overgangsjaar zijn, om vervolgens terug te keren naar de normaliteit in 2025." Thomas vraagt zich af hoe de markt zich zal gedragen: "Er is veel vraag naar de Aardbei van Plougastel, dus het gebrek aan fruit mag er niet voor zorgen dat de prijzen stijgen."