Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Meervoudige infectie Griekse tomaten

In de herfst van 2022 bestudeerden onderzoekers in Griekenland het tomatensoort Ekstasis die in Aspropyrgos, Attiki in Griekenland wordt geteeld. Deze tomaten waren geïnfecteerd met het Tomato brown rugose fruit virus. De onderzoekers gebruikten de methode RNA-Seq om de tomatenmonsters te analyseren. Ze isoleerden RNA (een soort genetisch materiaal) uit bladeren van tomaten. Voor de analyse werd speciale uitrusting en de machine Illumina Novaseq 6000 gebruikt. Toen ze het genetisch materiaal van deze tomaten onderzochten, vonden ze niet alleen het ToBRFV-virus maar ook twee andere virussen: het Southern tomato virus (een type virus dat bekend staat als Amalgavirus) en het Tomato fruit blotch virus (ToFBV).

Het Tomato fruit blotch virus is een nieuw virus dat ongelijkmatige en vlekkerige rijping veroorzaakt. Ook veroorzaakt het kuiltjes en donkere vlekken op tomaten. Nadat het in 2018-2019 voor het eerst geïdentificeerd is, werd het onlangs opnieuw in Spanje, Brazilië, Slovenië en Tunesië waargenomen. Belgische onderzoekers stelden op basis van eerder genomen monsters vast, dat in 2012 in Italië het virus al aanwezig was.

ToFBV is waargenomen in andere landen als Italië, Australië, Brazilië, Spanje, Portugal, Slovenië en Tunesië. Het is een ziekte die in tomaten voorkomt. Het is niet bewezen dat ToFBV de ziekte veroorzaakt in tomaten. Ook is niet bevestigd of het mechanisch of via zaden wordt verspreid.

ToFBV behoort tot een groep die Blunervirus heet. Het genetisch materiaal bestaat uit vier enkelstrengs, positief RNA's. Toen ze het genetisch materiaal van de tomaat vergeleken met andere tomaten, ontdekten ze dat ToFBV de oorzaak was van de ziekte. Toen de onderzoekers het genetisch materiaal van het Griekse ToFBV vergeleken met isolaten uit andere plaatsen, ontdekte ze dat die veel leek op Tunesische en Italiaanse isolaten.

Om de aanwezigheid van ToFBV te bevestigen, gebruikten de onderzoekers de laboratoriumtechniek RT-PCR om een specifiek deel van het genetisch materiaal te versterken. Daardoor konden ze bevestigen dat ToFBV inderdaad aanwezig was in de tomatenmonsters.

Daarnaast testten ze 11 monsters van tomaten met vlekken in een kas op Kreta en in de openlucht in Evia in Griekenland. Toen ze andere planten probeerden te besmetten met sap van deze tomaten, traden er geen symptomen op. Dit is een manier om te controleren of het virus mechanisch wordt overgedragen. Het lijkt erop dat ToFBV niet mechanisch wordt overgedragen.

De onderzoeker ontdekten dat alleen ToFBV aanwezig was in dit monster. Alle planten waren wel besmet met roestmijten. Vermoedt wordt dat deze roestmijten een manier zijn waarop het virus zich verspreidt.

In dit onderzoek is voor het eerst ToFBV vastgesteld in tomaten in Griekenland. In tomatenteelt is dit een probleem vanwege het mogelijk verband met vlekkenziekte en overdracht door mijten.

Hier is het onderzoek te bekijken.

Publicatiedatum: