Ongewenste paarsverkleuring komt vooral voor mij sier-, voedings- en medicinale gewassen bij telen onder LED. Daardoor ontstaat er verminderde sierwaarde, productieverlies of kortere houdbaarheid. Anthocyanen zijn de natuurlijke pigmenten verantwoordelijk voor deze
verkleuringen van het blad, waar ze een rol spelen in het voorkomen van fotoinhibitie (‘zonnebrand functie’). Dat is duidelijk geworden uit een onderzoek van de WUR uitgevoerd door Mark van Hoogdalem en Nieves García.
Anthocyanen kunnen eveneens schadelijke verbindingen opruimen en de plant beschermen tegen stress door plagen, ziektes, droogte en koud. Aanmaak en regulatie zijn ingewikkeld en worden door veel factoren (indirect beïnvloedt. Hoge lichtintensiteiten, UV, veel blauw licht in het LED spectrum, lage temperaturen, hoog CO2 en N of P gebrek evenals beperkte sinks in het gewas werken stimulerend. FR in het LED spectrum werkt onderdrukkend. Er zijn veel interacties tussen omgevingsfactoren. Op basis van de opgedane inzichten worden acties en tests aanbevolen die mogelijk anthocyaanvorming voorkomen bij telen onder LED.
Bron: WUR