Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ongewenste paarsverkleuring van blad voorkomen bij LED-teelt

Ongewenste paarsverkleuring komt vooral voor mij sier-, voedings- en medicinale gewassen bij telen onder LED. Daardoor ontstaat er verminderde sierwaarde, productieverlies of kortere houdbaarheid. Anthocyanen zijn de natuurlijke pigmenten verantwoordelijk voor deze
verkleuringen van het blad, waar ze een rol spelen in het voorkomen van fotoinhibitie (‘zonnebrand functie’). Dat is duidelijk geworden uit een onderzoek van de WUR uitgevoerd door Mark van Hoogdalem en Nieves García.

Anthocyanen kunnen eveneens schadelijke verbindingen opruimen en de plant beschermen tegen stress door plagen, ziektes, droogte en koud. Aanmaak en regulatie zijn ingewikkeld en worden door veel factoren (indirect beïnvloedt. Hoge lichtintensiteiten, UV, veel blauw licht in het LED spectrum, lage temperaturen, hoog CO2 en N of P gebrek evenals beperkte sinks in het gewas werken stimulerend. FR in het LED spectrum werkt onderdrukkend. Er zijn veel interacties tussen omgevingsfactoren. Op basis van de opgedane inzichten worden acties en tests aanbevolen die mogelijk anthocyaanvorming voorkomen bij telen onder LED.

Bron: WUR

Publicatiedatum: