Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zuid-Holland zit vol, maar 'tot 2030 behoud bruto areaal'

De provincie Zuid-Holland stelt een ondergrens aan beschikbare open ruimte. Daarmee wordt de grond die beschikbaar is voor zowel werken als wonen niet verder vergroot. Wat betreft tuinbouwgebieden (greenports) zegt de provincie tot en met 2030 in te zetten 'op behoud van het bruto areaal.'

In het Ruimtelijk Voorstel, dat Gedeputeerde Staten op 26 oktober naar Provinciale Staten stuurde, wordt het Zuid-Holland van 2050 geschetst. Dat is geen blauwdruk, maar een afwegingskader voor een toekomst die onvoorspelbaar en onzeker is. De provincie maakt nu afwegingen om in de toekomst 'groen, gezond en welvarend te kunnen leven en werken.'

Glastuinbouw
Over de glastuinbouw staat het volgende in het document: "Binnen het beschikbaar glastuinbouwareaal dient de (door)ontwikkeling naar duurzamer, circulair en meer groen en blauw plaats te krijgen. Transformatie van glastuinbouw dient het ecosysteem van de greenport te versterken om aan deze afspraak
invulling te geven. Daarbij kan gedacht worden aan andere functies die greenports versterken, zoals afnemers van warmte, huisvesting van werknemers of toevoeging van (zoet)waterberging."

Gedeputeerde Anne Koning. "In de afgelopen decennia heeft de provincie niet zo’n grote koerswijziging ingezet op ruimtelijk gebied. Dit is weliswaar een eerste stap, maar wel een heel belangrijke. Zo kunnen we zorgen dat we ook in de toekomst verstandig met onze schaarse ruimte om gaan."

"We kunnen niet blind verder lopen op de ingeslagen weg. Bij iedere afslag die we nemen, kijken we vooruit en om ons heen. We hebben niet zomaar overal ruimte voor. We zullen onze schaarse oppervlakte beter beschermen. Alleen op deze manier kunnen we onze wettelijke taken en verplichtingen realiseren én blijven werken aan een krachtig Zuid-Holland."

"Dus stellen we een ondergrens aan open landschap dat beschikbaar moet blijven. Op deze manier blijft ruimte beschikbaar voor de transities naar toekomstbestendige landbouw en duurzame energievoorziening. Terwijl we ook voldoende plek houden voor natuur, water, groen en recreatie. We garanderen hiermee deze voorzieningen voor onze inwoners."

Natuurlijk hebben keuzes consequenties. Beperkte ruimte, betekent beperkte mogelijkheden. Voor zowel wonen als werken komt niet meer ruimte beschikbaar dan er nu al voor gereserveerd is. De provincie kiest voor kwaliteit en selectieve groei. Waarbij de provincie het principe “een straatje erbij” verder uitwerkt. Zo blijft de provincie ook in de toekomst een welvarende, gezonde en fijne provincie om in te wonen.

"Daarom kiezen we ervoor om onze economie duurzaam, digitaal en inclusief in te richten. Terwijl we van onze gemeenten vragen binnenstedelijk te blijven bouwen en dat toekomstbestendig te doen. Daar liggen onze kansen om nog verder te groeien. Volgens het provinciebestuur is dit de manier om te werken aan brede welvaart, voor alle burgers."

Bij het opstellen van dit voorstel zijn Provinciale Staten, gemeenten, belanghebbenden en natuurlijk burgers nauw betrokken. De provincie vroegen hen actief om naar hun wensen en zorgen. In het eindresultaat zijn ook hun bijdrages afgewogen en verwerkt.

Volgend jaar en bij verdere stappen worden de gesprekken voortgezet. Uiteindelijk is het in ieders belang om met een goed afgewogen visie verder te werken. Onze partners nauw betrokken bij de thematische en gebiedsgerichte uitwerking van dit voorstel.

Bron: Provincie Zuid-Holland

Publicatiedatum: