Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

“We willen de plant gezond maken voordat hij ziek wordt”

Tholen - Voor de glastuinbouwsector heeft Water IQ het systeem Opticlear Diamond ontwikkeld. Met dit systeem kan water gezonder gemaakt worden voor de plant. Het bedrijf is daarmee genomineerd voor de KVK Innovatie Top 100. Water IQ neemt deel aan het PPO-onderzoek OSIRES van de WUR in Bleiswijk. Die proef is erop gericht om te kijken wat de impact van waterreiniging op plantengroei en op het bodemleven is.

In de proef worden verschillende waterbehandelingstechnieken onderzocht. Freddy Dekkers, directeur van Water IQ, vertelt dat telers minder gewasbeschermingsmiddelen hoeven te gebruiken als het water gezond gehouden wordt. “We hebben zelf onderzoek gedaan naar de stimulering van natuurlijk aanwezige PGPB-bacteriën bij het moutproductieproces voor het brouwen van bier. Ook in dit kader is het tegengaan van Fusarium onderzocht.”


Opticlear Diamond

Opticlear Diamond
Water IQ heeft kennis uitgebouwd over Fusarium. Freddy vertelt dat een plant eigenlijk bacteriën nodig heeft om zichzelf te beschermen tegen plantpathogenen. "Met name de Opticlear Diamond is erop toegespitst om water te monitoren en op het juiste tijdstip de juiste voedingsstoffen toe te voegen. Onze waterzuiveringssystemen bestaan uit een aantal behandelingsstappen. In de eerste stap worden verontreinigende stoffen in een gepakte kolom op keramisch dragermateriaal geadsorbeerd."

"Deze adsorptiestap zorgt voor de verwijdering van organische vervuiling en makkelijk oxideerbare stoffen. Na adsorptie zal door de katalysator geavanceerde oxidatie plaatsvinden. Dat leidt tot een afbraak van verontreinigingen, waaronder ook virussen en microflora. Door met die katalysator te spelen kun je de variëteit van de waterbehandeling beïnvloeden. Daarmee ben je in staat om naast ontsmetting ook gewasbeschermingsmiddelen af te breken. Het systeem is flexibel qua inzet omdat we er ook PFAS mee uit het water kunnen halen."

Gezondere planten
Met het waterzuiveringssysteem kunnen gezondere, meer weerbare planten gerealiseerd worden. Telers kunnen gewasbeschermingsmiddelen uit het water halen. In België zijn de regels nog strenger voor waterlozing, aangezien daar ook natrium en stikstof uit het water moet worden gehaald. “Na 2027 mag je het water niet zomaar meer lozen. We hebben een specifiek stikstoffilter ontwikkeld. De bacteriën zitten op een droger materiaal. Ze zijn geïmmobiliseerd en spoelen dus niet uit. Het zoute brijnwater pompen we langs een biologische bedreactor waarin bacteriën zitten die stikstof kunnen omzetten in onschuldig stikstofgas. Dat gaat met een hoge snelheid. Het vochtgehalte in de kas kunnen wij niet beïnvloeden maar wij kunnen op het gebied van waterkwaliteit iets voor telers betekenen.”

Biologisch filter
Een voordeel van het systeem is dat telers bij teeltwisseling het systeem eenvoudig stil kunnen zetten. "Het is een biologisch filter wat je aan en uit kunt zetten. Deze toepassing is in Nederland nog niet operationeel, maar in België wordt dit al bij enkele tuinbouwbedrijven toegepast."

"De Opticlear Diamond ontsmettingstechniek heeft een groot voordeel ten aanzien van energieverbruik; per m3 slechts 1/20 of 1/25 in vergelijking met andere systemen. Verder is het systeem gemaakt van roestvrij staal waardoor je er lang mee kunt doen. Het systeem bestaat sinds 2013. De keramische korrels in het systeem hoeven niet vervangen te worden. Verder hoef je ook geen lampen te vervangen en dat is gunstig qua operationele kosten. Het systeem kan uitgerust worden met een automatisch reinigingssysteem. De eerste versies waren eenvoudig zonder automatisering, maar telers hebben steeds meer behoefte aan een volledig geautomatiseerd systeem met automatische reiniging." Freddy adviseert dat dan ook dringend.

"In Nederland gaan we steeds meer richting emissieloos telen en de maatschappelijke druk op chemicaliën neemt steeds meer toe. Daar moet we op voorbereid zijn en dat lukt alleen als je natuurlijke weerbaarheid gebruikt."

"We schieten niet met een kanon op een mug"
Door de selectieve behandeling wordt het water met precisie behandeld. We filteren het water eerst heel schoon en met één slag doden we de virussen en microflora. Hierdoor blijven de waardevolle stoffen die de plant aangemaakt heeft in het water. Bij een UV reinigingssysteem worden deze waardevolle stoffen wel afgebroken. De kunst van het gebruiken van het apparaat bestaat uit het juist afstellen onder specifieke teeltomstandigheden.

De noodzaak van het reinigen van watersystemen
Volgens Freddy is het moeilijk als je die opties niet neemt en je geen discipline hebt. “Vergelijk het met een koffiezetapparaat dat een melding geeft wanneer het schoongemaakt moet worden. Dan moet het apparaat ook reinigen. Hetzelfde geldt voor een waterzuiveringsinstallatie dat vol met modder zit. Reiniging is een onderbelicht aspect van het watersysteem. Het hele watersysteem in je silo’s en watertanks moet je vaker dan 1 jaar reinigen voor een weerbaar systeem.”

“Qua aanschaf is de Opticlear Diamond een stukje duurder, maar de voordelen daarvan zie je terug in de teeltopbrengst en operationele kosten. Watersystemen die goed schoon te maken zijn, zijn schaars in de tuinbouwsector. Bij de bouw van kassen worden niet altijd de meest dure opties gekozen. Het ontwerp van de kas is belangrijk of je wel of niet gezonde planten krijgt. Als je zorgt dat je je leidingsysteem automatisch kan reinigen, krijg je gezondere planten.”

Subsidies
In het verleden waren er energiebesparingsmaatregelen waarmee je subsidie kon krijgen op waterbehandelingssystemen. Freddy benadrukt dat je als tuinder onafhankelijk van subsidies een keuze moet maken. “Als je iets bouwt zoals het 10 jaar geleden is gebouwd, ben je niet bezig met innovatie.”

Afmetingen van het systeem
De waterbehandelingssystemen nemen niet meer ruimte in dan een traditioneel UV-systeem. Ze hebben daarentegen wel een relatief kleinere footprint. “Voor een groot systeem heb je al snel een hoogte van meer dan 3 meter nodig. In sommige kassen is dat moeilijk want dat zit je al tegen de verwarmingsbuizen aan. De installatie is ongeveer 4 meter breed, 2,5 meter diep en 3,30 meter hoog.

Hoelang gaan deze systemen mee?
“Het is afhankelijk van hoe je het systeem gebruikt hoelang het meegaat. Als je gewoon onderhoud blijft uitvoeren, kun je meer dan 10 jaar met het systeem doen. Maar aan pompende en bewegende delen moet je meer onderhoud plegen. Sommige onderdelen zoals sensoren en generatoren die zuurstof ioniseren moet je om de vijf jaar vervangen. Op pompen en deze generatoren en sensoren zitten wel onderhoudskosten verbonden en die moet je om de 5 of 7 jaar vervangen. Dat zijn overigens niet de duurste onderdelen.”

Voor telers is het niet moeilijk om het systeem te gebruiken. De monteur legt uit hoe je het systeem op een zinvolle manier kunt inzetten. Het systeem is verder niet ingewikkeld, want een pomp pompt het water door twee kolommen heen. Er is veel vraag naar een oplossing om PFAS uit water te halen vanuit andere sectoren. Daarom heeft Water IQ momenteel minder aandacht voor de tuinbouwsector. "De kostprijs van een waterzuiveringssysteem is afhankelijk van de capaciteit. De kosten zijn te vergelijken met een UV zuiverings-installatie."

Voor meer informatie:
Water IQ Systems
Hooge Zijde 15a
5626 DC Eindhoven
Tel: 040-303800
[email protected]
www.wateriq.nl