Tholen - Er kwam woensdag geen definitief 'nee' uit de mond van minister Jetten van Klimaat en Energie toen hij een amendement besprak dat het afbouwpad voor het tuinbouwtarief met vijf jaar wil verlengen. Dankzij aanpassingen kwam het voorstel 'waarschijnlijk al een behoorlijk deel in de richting' van wat het kabinet wil.
Waarschijnlijk, want het regende in Den Haag woensdag amendementen, waardoor het papierwerk niet altijd op tijd af was. Al snel ging het richting de 60 amendementen. Dat zijn voorgestelde aanpassingen op een wet, waarover het kabinet besluit.
De nodige amendementen werden woensdag in rap tempo ontraden door Jetten dan wel staatssecretaris Van Rij, waaronder ook een voorstel vanuit Volt om het verlaagd btw-tarief voor de sierteelt af te schaffen.
Al die amendementen gaan over in totaal 17 (!) belastingwetten die dezer dagen besproken worden. Kan dat wel zorgvuldig, was daarom ook de kritiek van Kamerleden.
Aanpassing langer afbouwpad tuinbouwtarief
Het amendement waarop Jetten woensdag reageerde is een aangepaste versie van het amendement van Kamerleden Grinwis (ChristenUnie), Erkens (VVD) en Van Dijk (CDA). Daarin is nu wél een prijs voor de CO2-heffing opgenomen die de indieners voorstellen als dekking.
Die financiële dekking dient om het geld dat het kabinet misloopt bij verlenging van het tuinbouwtarief alsnog op te halen (en niet door te schuiven in de tijd) én de emissiedoelstelling van de glastuinbouw te halen in 2030.
Voor minister Jetten is dat emissiedoel, 4,3 Megaton in 2030, erg belangrijk, zo bleek maar weer eens woensdag. Dat doel is met de sector samen afgesproken én de reden dat Jetten ook bereid is 560 miljoen subsidie uit te trekken om de sector te helpen met verduurzamen, zo benadrukte hij.
Lobby
De glastuinbouw lobbyt hard om de 'Wet fiscale maatregelen glastuinbouw', die overigens niet alleen over het tuinbouwtarief op aardgas gaat, aangepast te krijgen. Op die manier moet een zo groot mogelijk deel van sector de beoogde verduurzamingsslag ook meemaken.
Tevreden kan Glastuinbouw Nederland als belangrijke partij in de lobby constateren dat hun teksten en voorstellen doordringen tot in Den Haag. Overigens niet altijd direct met het gewenste resultaat.
Glastuinbouw Nederland was na een 'Nota van wijziging' vanuit het kabinet kritisch op wat als aanpassing van het originele wetsvoorstel op tafel kwam te liggen. In de in beginsel voorgestelde wet zaten fouten. De fiscale behandeling van kleinere en grotere wkk-installaties werd in de 'Nota van wijziging' gelijk getrokken, maar wel met als resultaat een hogere CO2-heffing.
Voorzitter Adri Bom-Lemstra zei hierover: "Het is krom om het begrotingsgat dat ontstaat door de correctie op de inputvrijstelling deels op te vullen door het verhogen van de CO2-heffing. De CO2-heffing raakt namelijk alle glastuinders, ook die met een gasketel. Dat terwijl de inputvrijstelling alleen bedrijven met een wkk betreft. Het komt erop neer dat glastuinders met een gasketel gaan betalen voor het in stand houden van een wkk-inputvrijstelling. Dat klopt niet."
Uitstel van executie?
Aan de andere kant waren onder meer GroenLinks, PvdA en D66 woensdag opnieuw kritisch op uitstel of versoepeling van belastingmaatregelen voor de glastuinbouw. Vooral Erkens van de VVD en Grinwis van de ChristenUnie verdedigden zich.
Van Dijck van de PVV bleef sowieso kritisch op zowel links als rechts. Hij gaat tegen het wetsvoorstel van het kabinet stemmen omdat het volgens hem gericht is op de glastuinbouw het land uit jagen. Erkens van de VVD kreeg er, net als Jetten, ook van langs. Ook het amendement met verlenging van het verlaagd tuinbouwtarief is voor hem niet genoeg.
"Volgens mij is het kabinet demissionair, dus de heer Erkens hoeft zijn oren niet meer te laten hangen naar de klimaatdrammers van GroenLinks en D66. De heer Erkens kan hier gewoon opkomen voor die bedrijven, voor de glastuinbouw en voor de trotse staalindustrie. Maar wat de heer Erkens nu doet, is het verlenen van uitstel van executie. Dat zwaard van Damocles hangt nog steeds boven de sector. Oké, ze mogen er een paar jaar langer over doen, maar uiteindelijk valt dat zwaard en gaan ze dood."
"De sector wil zelf"
Erkens liet zich dat niet zomaar zeggen. Hij droeg de PVV'er op 'eens met de sector te gaan praten'. Zij willen zelf verduurzamen stipte het VVD-Kamerlid aan, wijzend op het sectordoel van 2030.
Jetten keek ook nog verder later op de woensdagmiddag toen hij het woord kreeg. Hij prees de sector en vertelde dat de glastuinbouw als sterke sector in 2040 als eerste klimaatneutraal wil zijn. "Daarmee is het de eerste sector in het land met zo'n helder doel." Jetten is vastbesloten de sector daarmee te helpen.
Niet iedereen lijkt dat zo te zien. De glastuinbouw hoopt nog altijd op aanpassing van de wet. Donderdag wordt er gestemd in Den Haag.
Staatssecretaris Van Rij, de belastingtechnische man die de afgelopen dagen namens het kabinet veelal het woord voerde, had opnieuw de rol om de hoop op (grote) aanpassingen van de wet wat te temperen. Ook woensdag wees hij, net als in zijn brief van dinsdag, weer op afspraken met de Europese Unie.
Na deze week gaat de Tweede Kamer met verkiezingsreces. 22 november gaat Nederland naar de stembus voor Tweede Kamerverkiezingen.