Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Theoharis Ouzounis aan de slag bij RED Horticulture:

"Hoe flexibel kun je zijn als je alleen de lichtintensiteit kunt aanpassen?"

"Dynamische belichting is al enkele jaren onderwerp van gesprek, maar hoe flexibel kun je zijn als je alleen de intensiteit van je armaturen kunt aanpassen? Een vast spectrum is geenszins optimaal voor gewassen," zegt Theoharis Ouzounis, die onlangs bij RED Horticulture aan de slag is gegaan als CSO (Chief Scientific Officer), omdat hij sterk gelooft in het potentieel van een volledig flexibele Led-oplossing. "Met de juiste kennis en de juiste armaturen kunnen telers het spectrum aan de behoeften van de planten gedurende de dag en het seizoen aanpassen. Dit opent de deur naar energiebesparingen zonder aan opbrengst in te boeten."

Fotobiologie als hulpmiddel
Zelfs een kapotte klok heeft twee keer per dag gelijk, dus waarom werken telers nog steeds met standaardspectra? Met deze gedachte in het achterhoofd begonnen de oprichters achter RED met de ontwikkeling van flexibele belichtingsoplossingen voor de glastuinbouwsector. Hun missie is altijd geweest om van fotobiologie een hulpmiddel voor elke teler te maken om de duurzaamheid en winstgevendheid van het bedrijf te vergroten.

Dit jaar werd de Franse onderzoeksfaciliteit van het bedrijf, Parc, in gebruik genomen. In vier teeltruimtes worden uitgebreide gewasproeven op prominente kasgewassen zoals tomaten, komkommers, jonge planten, aardbeien, paprika's en bloemisterijgewassen uitgevoerd. Het bedrijf is actief op zoek naar licenties om proeven te doen met cannabis, gezien de groeiende vraag en de unieke eisen van deze markt. Er zijn gesprekken gaande om deze faciliteiten met kassen verder uit te breiden, mogelijk in de nabije toekomst.

Licht aanpassen aan elektriciteitsprijzen
"Parc stelt de onderzoekers in staat om lichtrecepten te valideren," legt Haris uit. "Het optimale lichtspectrum verandert gedurende het seizoen en de dag. Hoewel intensiteit een cruciale component is, is het niet de enige. Het spectrum moet zich aanpassen aan de specifieke omstandigheden binnen en buiten de kas. Dynamische belichting maakt realtime aanpassingen mogelijk om gedurende de dag te voldoen aan de veranderende behoeften van planten en om zich aan te passen aan fluctuerende elektriciteitsprijzen. Dit aanpassingsvermogen strekt zich uit tot het wijzigen van belichtingsprofielen tijdens verschillende seizoenen, waardoor telers nauwkeurige controle over de groeiomstandigheden van hun gewassen krijgen."

Naast het onderzoek bij Parc zal Haris samenwerkingsverbanden ontwikkelen met bekende universiteiten en onderzoeksinstituten om de impact van dynamische Led-belichting op wetenschappelijk en commercieel niveau beter te begrijpen.

Sensoren
Onderzoek en kennis zijn integrale onderdelen van het aanbod van het bedrijf aan telers, aangezien de RED-oplossing meer omvat dan alleen armaturen. Naast dynamische belichting neemt RED Horticulture geavanceerde sensortechnologie in haar systemen op. Deze sensoren verzamelen belangrijke gegevens over vochtigheid, temperatuur en CO2-niveaus, die allemaal geïntegreerd zijn in MyRED. Dit gecentraliseerde systeem voert gegevens in een database in, waardoor aanbevelingen en aanpassingen in realtime mogelijk zijn op basis van voorspellende analyses en sensorgegevens. Het resultaat is een volledig controleerbare en responsieve omgeving die zorgt voor optimale fotobiologische omstandigheden en een lager energieverbruik.

"Flexibele belichting, teeltkennis en sensorinput," vat Haris samen. "Deze combinatie helpt telers hun gewassen in termen van spectrum en intensiteit te beheren en tegelijkertijd energie te besparen." Hij voegt eraan toe dat het onderzoeksteam richtlijnen heeft ontdekt om dezelfde opbrengst te behalen en tegelijkertijd 30% energie te besparen. "Dit dient als een direct voorbeeld van wat fotobiologie kan bereiken: het bieden van een duurzamere oplossing, wat essentieel is voor de duurzaamheid van de hele sector en de winstgevendheid van telers."

Dynamische belichting biedt telers ook extra flexibiliteit, een kritieke factor in het licht van virusdruk en verschuivende markteisen. "Verschillende rassen reageren verschillend op licht. Stelt u zich eens voor dat u investeert in een oplossing die voor uw gewas geoptimaliseerd is, om vervolgens een ander ras te moeten kiezen vanwege verschuivingen in de markt of virusdruk, of zelfs over te moeten stappen op een compleet ander gewas. Een volledig dynamische belichtingsoplossing is de enige manier om effectief op deze uitdagingen te reageren."

Uitbreiding
Haris is al vele jaren in de sector voor indoorteelt en belichting actief. Hij heeft in het verleden gewerkt voor Aerofarms Fluence en deed zijn postdoc aan de Wageningen Universiteit, terwijl hij in veel landen heeft gewoond en gewerkt, zoals in de VAE, Nederland, Denemarken, de VS en Griekenland. Zijn overstap naar het Franse bedrijf toont zijn onwrikbare geloof in dynamische oplossingen. En hij is niet de enige; in de afgelopen maanden is het bedrijf snel uitgebreid tot meer dan 35 teamleden, waaronder een team in Nederland. RED is actief op zoek naar verdere uitbreiding met vacatures voor een commercieel directeur, vertegenwoordigers, een marketing manager en een business developer, waarmee het bedrijf zijn streven naar innovatie en groei op internationaal niveau versterkt.

Voor meer informatie:
Louis Golaz
RED solutions
[email protected]
www.horticulture.red

Publicatiedatum: