Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
ook tweede motie haalt het niet

Foutjes gecorrigeerd in belastingplannen glastuinbouw

Tholen - Ook een tweede, vorige week al aangekondigde motie om op de 'pauzeknop te duwen' bij de Wet fiscale maatregelen glastuinbouw heeft het niet gehaald. Ondertussen wordt er wel druk gesleuteld aan de plannen. Foutjes worden hersteld en diverse partijen geven er blijk van dat ze in elk geval met de huidige plannen nog niet kunnen leven.

De Kamerleden Van Haga en Smolders van Belang van Nederland dienden de motie in. Zij kregen dinsdag onder meer steun van BBB en SGP. Die twee partijen dienden vorige week al een vergelijkbare motie in, die het ook niet haalde. Naast BBB, SGP en Groep Van Haga stemden ook JA21, PVV, FVD en Olaf Ephraim, eerder lid van FVD en Groep Van Haga, voor.

Mega lastenverzwaringen erkend
Woensdagmiddag kwamen in een wetgevingsoverleg over de belastingplannen de maatregelen die de glastuinbouw hard gaan raken ook aan bod. Komende week krijgt dit overleg nog twee keer een vervolg.

Namens zowel regerings- als coalitiepartijen zijn zorgen geuit over de met Prinsjesdag voorgestelde plannen. Daarbij werden uitspraken van Adri-Bom Lemstra van Glastuinbouw Nederland en ook rapporten aangehaald die wijzen op het gevaar van de voorgenomen maatregelen.

Alexander Kops van de PVV trapte af en sprak namens de grootste coalitiepartij harde woorden: "Het demissionair kabinet lijkt erop gebrand te zijn de glastuinbouw definitief naar de afgrond te brengen." Hij wil weten hoeveel CO2 er nu eigenlijk met de voorgenomen maatregelen bespaard gaat worden en wat dat doet met de opwarming van de aarde. De PVV heeft het gevoel dat het kabinet als hoofddoel heeft om 'geld binnen te harken', en dat daarbij de glastuinbouw veel moet op gaan hoesten.

Diverse sprekers in het overleg kwamen met mega percentages voor kostenstijgingen. Pieter Omtzigt bijvoorbeeld, die fijntjes opsomde hoe radijstelers tot 2030 een kostenstijging van 353% zullen moeten verteren, tomatentelers 2088% en paprikatelers 1151%. "Jagen we telers dan niet de grens over", wilde het Kamerlid, dat voor de komende verkiezingen nog een verkiezingsprogramma voor zijn partij Nieuw Sociaal Contract naar buiten moet brengen, weten.

Kritisch op cijfers
Silvio Erkens van de VVD was kritisch op de cijfers. Het viel hem op dat het kabinet met andere cijfers over de gevolgen voor de sector lijkt te rekenen dan bijvoorbeeld de WUR. Hij stelt voor een halfjaarlijkse monitoring uit te voeren als de maatregelen ingevoerd worden, om beter een 'vinger aan de pols' te houden bij de sector. Het doel? Voorkomen dat telers kapot gaan en de beoogde verduurzaming er alsnog niet komt.

Bij dat 'kapot gaan van telers' zette Tom van der Lee namens GroenLinks kritische kanttekeningen. Hij heeft het idee dat wijzen op een faillissementsgolf te makkelijk gebeurt in de glastuinbouwsector. De partij wil vaart maken met verduurzaming en vreest dat als teveel aan de huidige plannen wordt gewijzigd, het effect van verduurzaming wegvalt.

'Perverse effecten' van de maatregelen, zoals inzet van kolen voor elektriciteitsproductie als gas meer belast wordt, moeten dan wel voorkomen worden, zoals meerdere sprekers noemden.

Foutjes gecorrigeerd
Aan de voorgestelde Wet fiscale maatregelen glastuinbouw wordt nog gesleuteld. Afgelopen vrijdag is al een 'Nota van wijziging' ingediend, die op goedkeuring kon reken voor wat betreft een correctie over de inputvrijstelling voor kleine wkk-installaties. De fiscale behandeling van kleinere en grotere installaties is nu weer gelijk. Dat was eerst niet zo.

De aanpassing brengt wel minder geld in het laatje. Op zoek naar compensatie stelt de staatssecretaris van Financiën voor om 'de CO2‑heffing glastuinbouw te verhogen en de inputvrijstelling voor overige verbruikers te verkleinen'.

Ook de inschatting van de opbrengsten van de voorgenomen CO2-heffing voor de glastuinbouw is aangepast in de nota. Die was te laag en is nu verhoogd.

Langer afbouwpad
Helemaal tevreden zijn diverse partijen nog niet. Erkens vroeg zich namens de VVD af of input- en outputvrijstellingen niet door elkaar zijn gehaald. Diverse amendementen, dat wil zeggen aanpassingen van de voorgestelde wet, zitten in de pijplijn, ook voor niet direct aan de glastuinbouw gerelateerde belastingpunten overigens.

CDA, ChristenUnie en VVD dienen een amendement gericht op de glastuinbouw in waarin zij voorstellen het afbouwpad voor het verlaagd aardgastarief voor de glastuinbouw te verlengen van 6 naar 11 jaar. Daartegenover staat dan wel een verhoging van de CO2-heffing voor de sector.

Het hierboven genoemde amendement over een langer afbouwpad kan op instemming rekenen van Glastuinbouw Nederland. In een eerste reactie laat een woordvoerder weten dat men hoopt dat de periode voor uitfasering van het verlaagd tarief naar 10 jaar gaat in plaats van 5 jaar.

"Daarnaast willen we de dekking die beschreven staat in de nota van wijziging van tafel krijgen, omdat het ons inziens absoluut niet nodig is. Het geraamde budget van 102 miljoen gaan ze hoe dan ook binnenhalen." CDA, ChristenUnie en VVD stellen wel zo'n 'dekking' voor in de vorm van een verhoging van de CO2-heffing

Na nieuwe Haagse sessies is duidelijk dat het laatste woord over de maatregelen nog niet is gezegd.