De stop van de gasprijsstijging woensdag was, zoals ook wel te verwachten viel, van korte duur. Donderdag schoot de gasprijs weer door omhoog tot meer dan 53 euro per megawattuur. De lange termijnprijzen naderen de 60 euro weer. De elektriciteitsprijs ligt vrijdag wel weer een stuk lager dan donderdag. Vanmiddag en vanavond duiken de uurprijzen weer richting '0'.
TTF-gasprijs contract 'november 2023' t/m 12 oktober 2023. Klik hier voor vergroting en de meest actuele cijfers.
Naast alle oorlogs- en geopolitieke onrust draagt inmiddels ook het dalen van het kwik bij aan stijgende TTF-gasprijzen. Dit weekend duikt de temperatuur naar slechts een graad of 12. De afgelopen tijd was het ook wel buitengewoon warm.
Volgende week neemt ook de windproductie af, waardoor de vraag naar gas voor elektriciteitsopwekking toeneemt. Daarop wijst AgroEnergy in hun weekupdate over de energiemarkt. Samen met de dalende temperaturen zou dat volgens 'meerdere analisten' de hoofdreden voor de prijsstijging zijn.
De gasvoorraden konden vorig jaar tot in november gevuld worden door de zachte temperaturen, maar dit jaar lijkt het stookseizoen enkele weken eerder te beginnen. De kans is groot dat er voor het eerst deze gaswinter gas uit de voorraden onttrokken moet worden.
Update gasvoorraden Nederland via ministerie EZK, 13 oktober
Bij energiehandelsplatform Powerhouse stellen ze de vraag of er gas genoeg is voor iedereen? Het antwoord is 'nee', maar hoe dat wereldwijd in elkaar zit zet men in een uitvoerige blog hier uiteen.
Anexo komt ook met een blog. Hier gaat het over het belang van flexibiliteit in de energievoorziening.
De OPEX heeft een oktoberrapport over de oliemarkt gepubliceerd. Bekijk het hier.
Wat olie betreft, de 'olie' voor auto's is in België fors goedkoper dan in Nederland. Het prijsverschil tussen Nederlandse en Belgische benzinepompen loopt verder op, meldde Nu.nl. Het verschil loopt richting de 50 eurocent per liter.
Tien Nederlandse energieleveranciers staat momenteel onder verscherpt toezicht van de ACM. Van 4 van deze leveranciers (DVEP, Qwint, TotalEnergies en Shell) is bekend dat zij de Nederlandse markt willen verlaten. De ACM ziet er op toe dat die bedrijven dat volgens de regels doen. De overige 6 leveranciers staan onder verscherpt toezicht omdat zij bijvoorbeeld de financiële administratie moeten verbeteren.
Naast de 10 leveranciers onder verscherpt toezicht zijn er 5 leveranciers die een herstelplan hebben opgesteld om te zorgen dat hun financiële positie verbetert. De ACM beoordeelt deze plannen nu en zal waar nodig optreden als de financiële positie ontoereikend blijft. Bij 1 van deze leveranciers is de discussie over het herstelplan recent afgerond.