Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
laatste woord over gastaks nog niet gezegd

Motie tegen hogere gasbelasting glastuinbouw haalt het niet

Er is driftig gedebatteerd in Den Haag sinds de bekendmaking van de Prinsjesdagplannen. Ook dinsdag ging het daarbij (weer) over de glastuinbouw. In een motie werd de regering gevraagd de 'Wet fiscale Klimaatmaatregelen glastuinbouw' terug te trekken en samen met de glastuinbouw- en energiesector 'tot een draagbaar fiscaal plan' te komen.

De motie is verworpen. De motie vanuit BBB en SGP werd alleen gesteund door PVV, JA21, Groep Van Haga en Forum voor Democratie. Daarmee is het laatste woord overigens nog niet gezegd. Ook volgende week zal er weer gedebatteerd worden. Ondertussen is ook een lobby vanuit de glastuinbouw, geschrokken door de aangekondigde plannen, gaande

Bij vlagen vielen er dinsdag ook harde woorden, zoals ook vorige week al. Kamerlid Van Haga (BVNL) uitte zich in niet mis te verstane woorden in het debat over de begroting van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en het Nationaal Groeifonds 2024. "Onze ondernemers, onze boeren, onze vissers, onze bouwers, kortom het hele mkb gaat volledig kapot", zei hij. "Onze energierekening is onbetaalbaar. Ondernemers happen naar adem, de belastingdruk is enorm en bedrijven vluchten naar het buitenland."

Grote en kleine bedrijven zitten met enorme problemen door de hoge energieprijzen, constateert hij. "Met name in de glastuinbouw zullen bedrijven moeten stoppen doordat de verlaagde tarieven op gas voor deze sector worden afgeschaft." Hij wil van de minister weten hoe 'zij gaat voorkomen dat deze sector vrijwel zal ophouden te bestaan'. Van Haga zegt nog een motie hiervoor in te gaan dienen.

De betrokken ministers Adriaansens (EZK), Jetten (Klimaat en Energie) en staatssecretaris Vijlbrief (Mijnbouw) gaven onder meer antwoord op die laatste vraag van Van Haga. Er wordt gewezen op de 'eigen ambitie van de sector om te verduurzamen', op het aanrijken van subsidies en op het 'in nauw overleg blijven' met de sector. Het kabinet belooft de situatie te blijven 'monitoren'. "Mocht er nieuwe inzet nodig zijn dan bespreken we dat."

Motie afgewezen
De Kamerleden Van der Plas (BBB), Eppink (BBB) en Stoffer (SGP) dienden dinsdag al een motie in. Zij verzoeken de regering de 'Wet fiscale Klimaatmaatregelen glastuinbouw' voor de behandeling van het Belastingplan 2024 terug te trekken. Daarbij wijzen ze ook op het negatieve effect dat het wetsvoorstel op de energiesector en energieleveringszekerheid gaat hebben. Telers helpen tegenwoordig immers regelmatig het elektriciteitsnet balanceren met hun wkk's. De motie haalde het niet.