Tholen - Flats, met een korte snelle beweging trek je bij het schonen van prei blad van de schacht. Het is secondenwerk, maar tijd is geld en arbeid is schaars. De kunst is een minimaal aantal bladeren zonder bladscheuren van de prei af te trekken bij het schonen. De speciale eigenschappen van het ras Flexiton F1 maken dat mogelijk. Het preiras was tijdens demoweek 39 bij BASF I Nunhems, het groentezadenbedrijf van BASF, één van de op arbeidsbesparing gerichte innovaties.
Tijdens een wedstrijdje preischonen konden bezoekers de speciale eigenschappen van Flexiton F1 zelf aan den lijve ondervinden. Snel prei kunnen schonen vraagt een makkelijk verwijderbaar blad, zonder dat onderaan de schacht een restje overblijft, omdat het blad niet goed afbreekt.
Silvia Cifre, VP Marketing en Sales, na een wedstrijdje preischonen tijdens het Demodagen media-event.
“Gemiddeld kunnen mensen zo’n 400 stuks prei per uur schonen”, rekent Regional Crop Lead Bilgehan Suer het belang van de rasinnovatie voor. “Met Flexiton F1 is het mogelijk 100 stuks extra per uur te schonen. Omdat 30 procent van de kosten van telers naar arbeid gaat, levert sneller schonen hier een belangrijke besparing op.”
Voor BASF I Nunhems is prei een groot gewas, waarvan men, zonder overdrijven, mag zeggen dat men er marktleider in is. In prei zitten er 4 nieuwe rassen aan te komen, waarvan er 2 eind 2023 op de markt komen en 2 in het voorjaar van 2024. “Met die nieuwe rassen willen we telers maximale flexibiliteit geven en tegelijkertijd de mogelijkheid jaarrond prei te produceren.”
Mechanisatiedemonstraties, onder meer voor het inkorten van prei. In Nederland wordt prei per stuk verkocht, België volgt en ook in Duitsland komt inmiddels stukverkoop voor.
Flexiton F1 is een ras met een iets tragere groei, op die manier kan er wat vroeger geplant worden en kan het plantwerk verspreid worden over verschillende weken. “Het oogstvenster van Flexiton is heel lang. Hierdoor hebben de telers altijd frisse prei beschikbaar als er vraag komt uit de markt.”
Keuze in knolselderij
Tijdens een rondje over het demoveld voor knolselderij legde Ann Demeulenaere meerdere rassen naast elkaar. De markt groeit volgens de productspecialist ‘nog elk jaar een stukje’, mede dankzij populariteit in maaltijdpakketten.
Omdat het een klein gewas is, betekent dat op het gebied van machinaal oogsten dat er ook geen speciale machines voor ontwikkeld worden. “Telers gebruiken de bestaande machines voor bieten en aardappelen om te oogsten.” Desalniettemin is er een arbeidsbesparing mogelijk dankzij rasinnovaties.
Markiz F1
Winst is er ook hier te halen op ‘cleanability’. Daarvoor is het handig als een knol minder wortelvorming heeft, zoals het geval is bij het ras Markiz F1. Het is een ras dat al tien jaar op de markt is en dat verder opvalt met ‘vol vlees’. Jargon voor het ontbreken van een klein holletje aan de binnenkant van de knol.
Een ander ras op het demoveld, Prinz F1, heeft wel zo’n holletje. Knolselderij wordt steeds vaker gebruikt in maaltijdpakketten. “Een fris stuk knol, zonder holte, wordt sterk geapprecieerd.” Ann geeft aan dat knol met een holte soms vragen oproept. “Er was eens een consument die de supermarkt aanklaagde omdat er ongedierte in de supermarkt een stuk uit de knol zou hebben geknaagd.”
Naarmate het bewaarseizoen vordert, kan er beschadiging optreden aan de kop van de knol tijdens het wassen. Dukiz F1 is het nieuwst ras in het assortiment van Nunhems, met een heel sterke kop. Anders dan Markiz F1 heeft dit ras wel wat meer wortels.
Wortelen bewaren zonder koeling en wortelen bewaren in de grond
In het demoveld met wortelen gaat het onder meer over de ontwikkeling van wortelrassen voor koelhuisbewaring en grondbewaring. “Nederland is sterk in koelhuisbewaring”, vertelt Regional Crop Lead Bilgehan. Twee jaar geleden introduceerde BASF I Nunhems het ras Florance F1. “Het voordeel van Florance is de 'verse heldere' presentatie na wassen uit de koelhuisbewaring. Dat betekent dus geen grauw laagje, zoals je dat weleens ziet.”
Drie nieuwe rassen komen eraan. Luc Serrée geeft tussen het uit de grond trekken van verschillende demorassen door een update over de proeven. “In de Benelux zijn we op twintig locaties aan het testen. Bij telers. Internationaal testen we in meer dan dertien landen, altijd met minimaal tien telers.” Eén van deze nieuwe rassen is het ras NUN 13119. “Dit ras heeft nog één jaar extra testen nodig.” Het wordt getest voor de lange grond- en koelhuisbewaring.
Een tendens in de markt is meer bewaren in de grond, met stro in Noord-Europa, en zonder stro in Zuid-Europa. Hierbij licht Luc het ras NUN 13123 toe uit. “Voor de rassen die speciaal hiervoor zijn veredeld geldt dat ze, ook na wassen, er vers uit blijven zien. Het geeft telers meer flexibiliteit.“
Regional Crop Lead Bilgehan Suer op het demoveld met wortelen.
Voor meer informatie:
BASF I Nunhems
ulia.dedomenech@vegetableseeds.basf.com
www.nunhems.nl