Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Agriport moet groeien, maar wil tuinder dat nog wel in Nederland?

De glastuinbouw heeft behoefte aan misschien 470 hectare extra ruimte in Noord-Holland-Noord in 2035. Dat blijkt uit een 'behoefteraming' onder de glastuinbouw in concentratiegebieden Agriport, Grootslag en Alton. Vooral rondom Agriport is grote behoefte aan groei, voorspelt De Stec Groep, dat in opdracht van GreenPort Noord-Holland-Noord en Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland-Noord een rapport heeft opgeleverd.

De gemeente Hollands Kroon, waar Agriport onder valt, bespreekt het rapport op 23 oktober. De onderzoekers hebben de groei van het glastuinbouwareaal van de afgelopen 22 jaar geanalyseerd en trekken die lijn door naar 2035. Rekening houdend met ontwikkelingen zoals robotisering en energietransitie komt men op het getal 470 hectare uit. De vraag komt vooral uit de glasgroenten. De vraag naar snijbloemenareaal ziet men afnemen.

Kritiek
Het College van Burgemeester en Wethouders van Hollands Kroon is kritisch op het rapport, zo blijkt een uit een brief die aan de gemeenteraad is gestuurd. Volgens hen is niet goed rekening gehouden met de harde groei van Agriport door verplaatsing van tuinbouw van Westland naar het glastuinbouwconcentratiegebied. Ook mist men de trend dat ondernemers, zoals de grote tomatentelers in Agriport, nadrukkelijk ook kijken naar groei in het buitenland. Tenslotte mist B&W aandacht voor de invloed van de glastuinbouwgroei op 'de brede welvaart' in het gebied.

Vestigingsklimaat
In het rapport wordt een tuinder geciteerd die duidelijk blijk geeft van die blik op het buitenland. “We willen aanzienlijk uitbreiden. Maar niet in Nederland. Het vestigingsklimaat in Nederland wordt elke keer slechter. Personeel wordt veel duurder en is moeilijk beschikbaar. Vergunningstrajecten worden ingewikkeld gemaakt. Wij zitten daarom al in het buitenland en gaan ook zeker niet meer uitbreiden in Nederland.”

Namen worden niet genoemd, maar Kees van Veen van Agro Care liet zich in het verleden al weleens zeer kritisch uit over het vestigingsklimaat in Nederland. "Het ondernemersklimaat in Nederland vinden wij, op zijn zachts gezegd, ‘niet prettig’."

Groei geen verplichting
Het college wijst op het coalitieakkoord en wil de 'bestaande contouren' van Agriport handhaven en inzetten op 'meervoudig ruimtegebruik'. Op Agriport is nog sprake van 'uitgeefbaar aanbod' van 70 hectare. Dat is volgens de onderzoekers niet genoeg. Wel wijzen zij erop dat het voor Noord-Holland geen verplichting moet zijn om in de volledige groeibehoefte te voorzien.

"Het is geen verplichting de ruimtevraag daadwerkelijk te faciliteren. Indien regionaal de keuze wordt gemaakt deze ruimte in de toekomst (gedeeltelijk) te faciliteren, kan worden uitgegaan van een ruimtebehoefte van circa 320 tot 420 hectare. De keuze die gemaakt moet worden is: willen we de ruimte bieden?"

Bekijk het onderzoekersrapport hier.