De gestage daling van de kortetermijngasprijs is woensdag onderbroken. De TTF-prijs voor het novembercontract steeds voor het eerst in ruim één week weer iets. De elektriciteitsprijs ligt donderdag ook hoger dan de afgelopen twee dagen. Gemiddeld moet er iets meer dan 100 euro per megawattuur betaald worden.
Door de huidige situatie, met aanhoudend mild weer waardoor de echte start van het stookseizoen nog even op zich laat wachten, goed gevulde gasopslagen en ook stabiele aanvoer, lijkt de markt er meer vertrouwen in te krijgen dat Europa om kan gaan met het verminderde aanbod van gas dat is ontstaan als gevolg van de oorlog in Oekraïne, concluderen analisten van Vattenfall. Hierdoor is volgens hen de risicopremie voor het volgende stookseizoen lager.
TTF-gasprijs contract 'november 2023' t/m 4 oktober 2023. Klik hier voor vergroting en de meest actuele cijfers.
In een nieuw deel van Nederland is het elektriciteitsnet vol. Netbeheerder Stedin zag in de gemeenten Vijfheerenlanden, delen van Gorinchem, Molenlanden, Hardinxveld-Giessendam en West Betuwe (allemaal gebieden waar ook tuinbouw aanwezig is) heeft de vraag naar elektriciteit de afgelopen periode zo’n enorme vlucht genomen dat het middenspanningsnet rondom het hoofdverdeelstation in Arkel tegen haar grenzen aanloopt voor afname van elektriciteit. Naar verwachting verdriedubbelt het huidige verbruik in deze regio de komende jaren. Om het net veilig en betrouwbaar te houden, heeft netbeheerder Stedin een congestievooraankondiging gedaan voor afname van elektriciteit in dit gebied. Uitbreiding en verzwaring van de huidige infrastructuur wordt naar verwachting tussen 2029 en 2031 afgerond.
Later deze maand wacht de EU-ministers voor Energie een pittige bijeenkomst over de gezamenlijke energiemarkt. Duitsland zet zijn hakken in het zand over Franse kernenergie, weet BNR. De EU streeft met een gezamenlijke energiemarkt naar meer stabiliteit en voorspelbare prijzen. Waar Frankrijk veel energie produceert met kerncentrales, heeft Duitsland de afgelopen jaren vooral geteerd op Russisch gas. Met het wegvallen daarvan heerst in Berlijn de angst dat het te afhankelijk wordt van andere landen. Zoals van Frankrijk, dat zichzelf hiermee ook voordelen zou kunnen geven.
De NL stroomproductie uit aardgas (WKK + gascentrales) varieert steeds sterker.
— Martien Visser (@BM_Visser) October 5, 2023
In sep. 2023 waren tov sep. 2017 de gasproductiepieken hoger, door sluiting kolencentrales, en de gasproductiedalen dieper, door groei zon & wind.#grafiekvandedag pic.twitter.com/hqmTlmwc5a