Op de wereldwijde komkommermarkt heerst momenteel een gevarieerd beeld. In Nederland sluiten komkommertelers hun traditionele teeltseizoen af en hopen ze op een verlenging dankzij gunstige weersomstandigheden na een uitdagend jaar met lagere prijzen dan het vijfjarig gemiddelde. Duitsland heeft voornamelijk binnenlandse komkommers gezien, met een groeiende aanwezigheid van Spaans aanbod. In Italië blijft de verkoop van komkommers gedurende het jaar consistent, met een groeiende populariteit van lange komkommers vanwege hun milde smaak. Zuid-Afrikaanse komkommertelers hebben te maken met stroomstoringen en stijgende teeltkosten, wat de toekomst van de sector onzeker maakt. In Noord-Amerika is er een sterke komkommermarkt in opkomst, gedreven door afnemende voorraden van vollegrondsproduct en kaskomkommers. Met de komst van de herfst verschuift de aandacht naar het komende komkommerseizoen in Mexico, terwijl de kasteelt blijft groeien, zelfs met dalende temperaturen in Canada.
Nederland: Lage prijzen voor komkommers
Het traditionele teeltseizoen loopt op zijn einde. Voor begin oktober is het relatief warm met komend weekend nog altijd temperaturen van boven de 20 graden Celsius. Belangrijk is ook licht. Nat herfstweer blijft voorlopig uit, dus dat maakt dat telers met een traditionele teelt verwachten relatief lang door te kunnen gaan. Na twee jaar met de nodige CABY-virusproblematiek viel de luisdruk in komkommer dit jaar mee.
Komkommertelers kijken terug op een seizoen waarbij de prijzen vooral in het voorjaar ver achterbleven bij het vijfjarig gemiddelde, en het prijstechnisch goede seizoen 2022. Pas in juli vond de prijs de weg omhoog. Het leverde in de zomervakantieperiode betere prijzen op, maar tegen eind augustus zakte de prijs toch weer weg.
Dit voorjaar werd hard naar oorzaken voor de lage prijzen gezocht. Kwam het door een groei in areaal, onder meer door overstappers uit bijvoorbeeld de door virusdruk geplaagde tomatenteelt, was het een gebrek aan zon en daardoor achterblijvende consumptie of waren matige prijzen toch de ‘schuld’ van de markt? Ook de markt voor biologische komkommers had last van de matige prijsvorming.
De afgelopen jaren was de belichte komkommerteelt aan een opmars bezig. De energiecrisis zette hier een rem op. In tomaat rekent de markt op een terugkeer van ongeveer de helft van het belichte areaal. Ook in de komkommerteelt is belichten weer een optie, mits er zekerheid is over afzet en prijzen. Voor supermarkten, ook voor hen die zich met lokaal product willen onderscheiden, is het belangrijk dat het prijsverschil tussen belichte komkommers en import binnen de perken blijft.
Net als in tomaat helpt de investering in full-LED-belichting telers toch weer de stap naar een winterteelt te zetten. De verschillen tussen bedrijven, en hun mogelijkheden, zijn wel nog altijd groot. Een groot zorgenpunt zijn aangekondigde belastingplannen. Gas wordt hierdoor duurder voor de glastuinbouw, gebruik van de WKK voor elektriciteitsopwekking extra belast én ook over CO2-emissie komt een heffing.
Diversificatie in komkommer is eveneens een onderwerp. Veredelingsbedrijven bieden mogelijkheden met snackkomkommers, mini- of midikomkommers en inmiddels ook andere specialties zoals Aziatische komkommers. Het areaal is echter nog beperkt.
Duitsland: Binnenlandse komkommers domineren over geïmporteerde
Volgens een federaal agentschap domineerden binnenlandse komkommers de Nederlandse en Belgische. Het Spaanse aanbod won aan belang en verscheen nu op bijna alle markten. De kwaliteit was echter niet altijd overtuigend. De handel was over het algemeen rustig. De plaatsingen zijn bij verschillende gelegenheden verbeterd. Een licht beperkt aanbod in verband hiermee leidde op sommige plaatsen tot stijgende noteringen. Er was ook een lichte vraag naar minikomkommers. Deze waren afkomstig uit Nederland en de binnenlandse markt. De waarderingen veranderden niet noemenswaardig.
Italië: Komkommerverkoop niet beïnvloed door seizoen
De trend voor komkommers is bijna constant gedurende het hele jaar. Een groothandelaar in Noord-Italië zegt dat de verkoop niet al te veel wordt beïnvloed door seizoensinvloeden. In de zomer worden er meer komkommers verkocht en in de winter iets minder, maar er zijn geen grote verschillen. Komkommers zijn er in twee categorieën: de lange en de traditionele, kortere. Lange komkommers hebben een hogere groothandelsprijs en worden, als ze van goede kwaliteit zijn, in deze periode verkocht tussen 2,50 en 3 €/kg. De groothandelaar geeft toe dat dit erg hoge prijzen zijn, maar dit is de huidige trend die voor alle groenten geldt. Korte komkommers daarentegen hebben een iets lagere prijs, rond de 1,50 tot 2,30 €/kg.
Lange komkommers worden steeds populairder omdat ze een minder intense smaak hebben en gemakkelijker te verteren zijn. De groothandelaar koopt komkommers in de regio Verona vanaf februari, gaat dan naar Romagna en koopt hier tot oktober. Daarna komt de teelt uit het zuiden van Italië, dus in de wintermaanden koopt de groothandel op Sicilië. In deze periode zijn de transportkosten hoog, deels vanwege de hoge brandstofprijs.
Zuid-Afrika: Stroomuitval en teeltkosten treffen komkommertelers hard
De chronische stroomonderbrekingen in Zuid-Afrika zetten telers onder druk en op de markten voor AGF-producten zeggen agenten dat ze kunnen zien dat de aankomstvolumes afnemen.
Volgens een marktagent in Gauteng verkopen ze een doos van 7 kg grote komkommers voor R165 (8,55 euro) en een doos van 6 kg middelgrote komkommers voor R135 (7 euro). Op de dagprijzen van de versmarkt in Johannesburg staat R15,57/kg (0,8 euro/kg) voor dozen komkommers van 8 kg.
"De komkommerprijzen zouden de komende weken iets moeten dalen. De volumes zouden moeten toenemen, maar alles hangt af van wat de telers hebben kunnen planten. In de winter moeten komkommers verwarmd worden, maar de inputkosten zijn zo gestegen. In de zomer kan iedereen komkommers planten."
Groentevolumes (niet alleen komkommers maar ook aardappelen, uien, wortelen, kolen, sla enzovoort) op de markt dalen door stijgende inputkosten zoals brandstof, meststoffen en chemicaliën, loadshedding (stroomonderbrekingen) en de kosten om dieselgeneratoren te laten draaien ter compensatie, evenals watertekorten.
De markten voelen leger aan, merkt de agent op. "Er waren kleine jongens die drie-, vier-, vijfhonderd dozen komkommers per dag verstuurden, of elke tweede of derde dag, die gewoon hun deuren hebben gesloten. De inputkosten werden gewoon te hoog. We gaan een moeilijke tijd tegemoet in dit land," voegt hij eraan toe.
Noord-Amerika: Sterke komkommermarkt voor veld- en kasproduct
De komkommermarkt uit de vollegrond wordt sterker naarmate september en oktober vorderen, en de voorraden beginnen vaak krap te worden. Naarmate de herfst nadert, raken de lokale teeltgebieden uitgeput, maar de teelt in het zuidoosten blijft doorgaan.
Dit is het seizoen waarin kopers beginnen te anticiperen op de Mexicaanse teelt, die naar verwachting begin november van start zal gaan in Sinaloa en Sonora. Het noordwesten van Mexico heeft echter te maken gehad met een gebrek aan regen sinds de tropische storm die eerder dit jaar Baja trof, wat potentiële watertekorten kan veroorzaken.
Over het algemeen zijn de komkommermarkten zeer dynamisch. Binnenkort zullen de prijzen voor komkommers naar verwachting rond de $20 liggen, vooral voor Super Selects, die mogelijk zelfs naar het midden van de $20 zullen stijgen.
Wat betreft kaskomkommers is er een normaal aanbod, maar een sterke vraag, wat resulteert in stijgende prijzen voor lange Engelse komkommers en minizaadloze komkommers.
De totale productie van kaskomkommers blijft toenemen, zelfs in Canada, waar de temperaturen dalen in belangrijke teeltgebieden zoals Ontario. Met kortere dagen en minder zonlicht in het vooruitzicht begint de winterproductie in Canada in november.