De kortetermijngasprijs blijft dalen, terwijl buiten de temperaturen weer een stukje gaan stijgen. Dinsdag sloot de prijs af op 36,9 euro per megawattuur.
Van herfstweer is nog geen sprake. Met de harde wind van dinsdag leek het daar wel even op en ook vandaag is de wind aanwezig. Het resulteert niet in negatieve elektriciteitsprijzen, maar net als dinsdag zakten de prijzen 's nachts weg en ook vanmiddag duiken de prijzen tot maximaal 20 euro per megawattuur. Gemiddeld komt de EPEX-elektriciteitsprijs woensdag op ruim 73 euro uit. Anders dan dinsdag liggen ook de elektriciteitsprijzen rondom Nederland op eenzelfde niveau. Dinsdag lagen de prijzen bij buurlanden (fors) lager.
TTF-gasprijs contract 'november 2023' t/m 3 oktober 2023. Klik hier voor vergroting en de meest actuele cijfers.
De dalende gasprijs wordt veroorzaakt door het terugkeren van Noorwegen op de gasmarkt. Daarop wijzen specialisten van gashandelsplatform Powerhouse in een nieuwe marktupdate. Onderhoud en storingen speelden de markt recent parten. Veel hoop in Europa is gevestigd op de Noorse pijpleidinglevering, maar hierdoor is de druk hoog en neemt de storingsgevoeligheid toe.
Tegelijk met de korte termijngasprijs dalen ook de prijzen op de TTF voor de langere termijn. Q1 2024 sloot dinsdag af op 44,1 euro, Q1 2025 op 47,9 euro en voor de daaropvolgende winter van eind 2025 ligt de prijs voor een megawattuur op 41,9 euro.
Ook de stroomprijzen daalden de afgelopen week, analyseert Powerhouse verder in de hier helemaal te lezen update.
Aardwarmte versnellen
Aardwarmtepartij Aardyn is overgenomen door Gaia Energy. Met deze strategische keuze willen beide organisaties de ambitie waarmaken om meer dan 25 aardwarmteprojecten in Nederland te realiseren. Brancheorganisatie Geothermie Nederland hoopt dat daarmee de verdere uitrol van geothermie in Nederland wordt versneld.
Outputvrijstelling WKK's afschaffen
Energieleverancier Eneco plaatste eerder deze week kritische kanttekeningen bij het ontbreken van de inputbelasting op kolen voor opwek van elektriciteit, terwijl die belasting er wel voor gas komt. Branchevereniging Energie Nederland neemt ook een standpunt in de discussie in. Men pleit voor behoud van de inputvrijstelling voor aardgascentrales, maar is tegen WKK's.
Energie-Nederland zou de outputvrijstelling voor WKK’s willen afschaffen. "Dit is ook het doel geweest van het coalitieakkoord 2021. De huidige regeling biedt WKK’s onevenredige voordelen en druist in tegen de afgesproken vergroening van de elektriciteitsproductie. Het afschaffen van deze vrijstelling voor WKK’s kan tevens zorgen voor een efficiëntere inzet van gascentrales en voor een milieuwinst."
CO2
Minister Jetten (Klimaat en Energie) en staatssecretaris Vijlbrief (Mijnbouw) hebben de Tweede Kamer bijgepraat over de ontwikkeling CO2-ontwikkelingen en vorderingen rond de geplande opslag onder de Noordzee. De hoop is dat de industrie de helft van de vóór 2030 vereiste reductie van 23,6 megaton kan halen via Carbon Capture and Storage (CCS). "Ondanks dat de fysieke infrastructuur nog niet
is gerealiseerd, behoort Nederland vanwege de mate van concreetheid van de projecten tot de koplopers in de Europese Unie", schrijven de demissionaire bewindslieden.
Bekende projecten zijn Porthos en Aramis, maar er zijn ook andere initiatieven in ontwikkeling, bijvoorbeeld in Denemarken. Voor realisatie van de logistiek kijkt het kabinet nadrukkelijk naar marktpartijen zelf. De overheidsrol bij transport van CO2 vindt men namelijk anders dan bij elektriciteit, warmte en waterstof.