In de afgelopen jaren heeft Polen te maken gehad met de dreiging van het CGMMV-virus, wat tot grote bezorgdheid heeft geleid in de tuinbouwsector. CGMMV, ook wel komkommerbontvirus, behoort tot de Tobamo-virussen en heeft vooral in de regio Kalisz voor problemen gezorgd.
"Dit virus heeft niet alleen komkommergewassen aangetast, maar heeft ook alarmbellen doen rinkelen in de Baltische landen," zegt Piotr Slomiany van GrowConcept, een leverancier van kokossubstraten en andere oplossingen voor het telen van groenten en zachtfruit.
Hij geeft meer informatie over de opkomst van CGMMV in Polen, de impact ervan op de tuinbouw en de mogelijke oplossingen om de verspreiding tegen te gaan. "De strijd tegen CGMMV vereist collectieve inspanningen, waaronder verbeterde kaspraktijken en de toepassing van effectieve behandelingen."
De opkomst van CGMMV in Polen
"Het CGMMV-virus maakt sinds ten minste 2019 deel uit van de Poolse tuinbouwsector. Historisch gezien werd de aanwezigheid van dit virus vaak gekoppeld aan de aanwezigheid van trips of bladluizen. In 2023 verscheen het virus echter al half februari zonder de bijbehorende insecten. Deze verschuiving heeft vragen opgeroepen over het aanpassingsvermogen van het virus aan veranderende omstandigheden," zegt Piotr. Hij is eerst in de teeltsector actief geweest voordat hij zijn eigen toeleveringsbedrijf begon en staat in nauw contact met veel telers.
Piotr legt uit dat hogere temperaturen hebben bijgedragen aan de verspreiding van het virus. "Door de stijgende temperaturen zijn meer tuinbouwbedrijven getroffen door CGMMV. De eerste symptomen manifesteren zich meestal op de bovenste bladeren van geïnfecteerde planten en verspreiden zich snel over het hele bladerdek. Geïnfecteerde bladeren krijgen te maken met een verminderde oppervlakte, wat leidt tot verminderde fotosynthese.
Naarmate het virus zich verder verspreidt, tast het ook de vruchten aan, waardoor ze misvormd raken en ongeschikt worden voor de markt. De planten zelf hebben moeite om uit te lopen en als dat niet lukt, verdorren ze uiteindelijk, vaak tijdens periodes van intens zonlicht, waardoor de snelle ontwikkeling van de ziekte nog wordt verergerd."
Bronnen van infectie
Volgens het team van GrowConcept hebben verschillende factoren bijgedragen aan de snelle verspreiding van CGMMV in Polen, waaronder onvoldoende desinfectie van kassen. "Ontoereikende desinfectiepraktijken in kassen hebben de hardnekkige aanwezigheid en verspreiding van het virus vergemakkelijkt," zegt Piotr, die eraan toevoegt dat het hergebruik van teeltsubstraten het virus in nieuwe gewascycli kan introduceren. "En net als het tomatenvirus dat de tomatensector treft, kan ook dit virus worden overgedragen door werknemers, vooral wanneer ze werken in de bovenste delen van besmette planten."
CGMMV aanpakken: preparaat als oplossing
Piotr zegt dat onderzoekers en telers zich in de strijd tegen CGMMV richten op een veelbelovende oplossing die bekend staat als TOBRE. "Dit preparaat heeft bewezen effectief te zijn in het bestrijden van het virus en het voorkomen van de verspreiding ervan. Het belangrijkste mechanisme achter het succes van TOBRE ligt in Systemisch Verworven Resistentie (SAR) in combinatie met een qua grootte geoptimaliseerde chitosanmolecule," zegt hij.
"TOBRE maakt gebruik van SAR om plantencellen snel te beschermen tegen virusaanvallen. Dit mechanisme activeert celcompartimentering, waardoor celorganellen effectief worden beschermd tegen infectie. De voor grootte geoptimaliseerde chitosanmolecule verhoogt de effectiviteit van TOBRE in het voorkomen van CGMMV-infectie nog verder."
Voor komkommers die geïnfecteerd zijn met CGMMV of ZYMV raadt hij het gebruik van TOBRE aan voor een periode van twee weken. "TOBRE kan worden toegediend via zowel besproeiing als bespuiting. Het is veilig en laat geen residuen achter in het fruit, waardoor de veiligheid en kwaliteit van het product gewaarborgd is."
Voor meer informatie:
Piotr Slomiany
GrowConcept
http://www.tobre.eu