Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Haast met invoering plattelandswoningen: “Invoeren in Westland voegt niets toe”

Tholen - Waar tuinders stoppen, blijven regelmatig bedrijfswoningen tussen de kassen over. Zulke woningen wil het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Westland om kunnen zetten in ‘plattelandswoning’. Het idee daarachter is dat de bewoner van een plattelandswoning de hinder van een nabijgelegen glastuinbouwbedrijf voor lief moet nemen.

Belangenbehartiger Glastuinbouw Westland is tegen de plannen en was verrast dat na het afgelasten van een vergadering van de Commissie Ruimte over dit onderwerp de invoering plots al daar lijkt te zijn. Voorzitter Jacco Vooijs legt uit waarom het fenomeen ‘plattelandswoning’ volgens Glastuinbouw Westland niets toevoegt.

Bij de belangenbehartiger wijzen ze op de mogelijkheid om een woning een burgerbestemming te geven. Die optie is er nu al, en daar is ook al wetgeving voor. “Als een overtollige bedrijfswoning na herstructurering of schaalvergroting de glastuinbouwontwikkeling niet in de weg staat, dan kan een bedrijfswoning in Westland een burgerbestemming krijgen. Staat een bedrijfswoning ontwikkeling van de glastuinbouw wel in de weg, bijvoorbeeld omdat het ‘in de glaslijn’ staat, dan is uitplaatsen mogelijk. De bestaande woning wordt dan gesloopt en elders herbouwd. Die woning kan op de nieuwe locatie alsnog een burgerbestemming krijgen.”

Volgens Glastuinbouw Westland is het fenomeen ‘plattelandswoning’ geen oplossing voor het toelaten van burgerbewoning in bedrijfswoningen die de glastuinbouwontwikkeling in de weg liggen. Het instrument is hier niet voor geschikt. “Naar onze mening voegt het fenomeen plattelandswoning niets toe in Westland.”

Andere gemeentes maken wel gebruik van het fenomeen. “In die gemeenten wordt de aanduiding plattelandswoning veelal als alternatief voor een woonbestemming gebruikt. De plattelandswoning, zoals met de Wet plattelandswoningen ontwikkeld, gaat eigenlijk over het mogen wonen binnen heel grote milieuhindercontouren bij intensieve veehouderijen. Het wonen op onwenselijke locaties binnen glastuinbouwgebieden is een volstrekt ander vraagstuk.”

Zorgvuldigheid
Maandagavond 18 september zou in er in Westland over het onderwerp vergaderd worden. Die vergadering, naar verluid een vergadering van de Commissie Ruimte al noemt de gemeente het bij navraag zelf een ‘informatieavond’, gaat niet door. Er komt nog een nieuwe datum.

Het Algemeen Dagblad kopte vrijdag, na berichtgeving van coalitiepartij Westland Verstandig, dat Westland de optie van ‘plattelandswoningen’ in gaat voeren. In het coalitieakkoord is dat ook vastgelegd. Westland Verstandig wijst erop dat het college bekend heeft gemaakt dat in oktober een ontwerp bestemmingsplan ter visie gelegd wordt. De gemeenteraad zou het plan dan in december vast kunnen stellen.

Als het aan Glastuinbouw Westland ligt komt het niet zover. Bij de belangenbehartiger wil men graag de discussie nog voeren. Westland Verstandig liet tijdens de laatste vergadering van de Commissie Ruimte eind augustus bij monde van fractievoorzitter Peter Duijsens al blijken daar niet op zitten te wachten. Men wil haast maken.

Wethouder Ben van der Stee neemt liever nog een ‘paar maanden extra tijd’. Hij pleitte voor ‘zorgvuldigheid’ gelet op de unieke situatie in Westland als drukke glastuinbouwgemeente bij uitstek.

LOS-percelen
Glastuinbouw Nederland volgt ook de discussie over het bestemmingsplan Legalisering Oude Strijdigheden (LOS). Voor de belangenbehartiger staat dit los van de discussie over ‘plattelandswoningen’, al koppelt Westland Verstandig beide onderwerpen wel aan elkaar.

Net als bij de plattelandswoningen zijn de LOS-percelen een onderwerp dat emoties oproept. Het bestemmingsplan voorziet in de legalisatie van strijdige situaties in het glastuinbouwgebied die zich reeds voor 4 december 2008 voordeden (toen meerdere gemeenten samen Westland gingen vormen). “Het is goed dat op de gemeente alle gevallen nu op deze manier doorloopt. Op een drietal percelen na zijn wij akkoord met het bestemmingsplan.”

Voor meer informatie:
Jacco Vooijs
Glastuinbouw Westland
[email protected]
www.glastuinbouwnederland.nl