De Duitse Bondsdag is van plan om op 21 september in een tweede poging de wet op energie-efficiëntie aan te nemen. Het Zentralverband Gartenbau (ZVG) heeft opnieuw felle kritiek op het feit dat bedrijven met een totaal energieverbruik van 2,5 GWh of meer in de toekomst audits en energiebeheersystemen moeten implementeren.
"De wet in zijn huidige vorm is nadelig voor kleinschalige en middelgrote ondernemingen en zorgt voor dure bureaucratie en hoge kosten voor bedrijven", benadrukt secretaris-generaal Bertram Fleischer van de ZVG.
"We roepen de parlementsleden op om deze wet te verwerpen en KMO-vriendelijker te maken met stimulansen voor investeringen zoals het federale energie-efficiëntieprogramma."
In zijn huidige versie zal de wet op energie-efficiëntie veel tuinbouwbedrijven - vooral de glastuinbouw van groenten en sierplanten en paddenstoelen - opzadelen met enorme auditkosten, onnodige bureaucratie en investeringsverplichtingen, vooral in meettechnologie.
"Op deze manier wordt er geen gram CO2 bespaard, maar wordt de bureaucratische frustratie van de bedrijven vergroot," vervolgt Fleischer. Een kernprobleem hierbij: bedrijven die de afgelopen jaren al veel hebben geïnvesteerd in energie-efficiëntie en technologie, bijvoorbeeld met het zeer nuttige federale energie-efficiëntieprogramma, zouden in de audits gedwongen worden om nog meer besparingsmaatregelen te nemen, zelfs als ze al tot de meest energie-efficiënte bedrijven in Duitsland behoren.
De geplande wet gaat ook veel verder dan de eisen van de door de EU-Commissie geplande richtlijn inzake energie-efficiëntie (EED). De eisen met betrekking tot de verplichte invoering van beheersystemen zijn daar namelijk alleen voorzien voor bedrijven met een jaarlijks energieverbruik van meer dan 23 GWh.
Voor meer informatie:
www.derdeutschegartenbau.de