Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ionisatie inzetten in de kas: “Durf ook de stap te zetten”

Tholen - Als ziekenhuizen het gebruiken en het werkt, waarom zou de glastuinbouw dan niet kunnen profiteren van de voordelen van ionisatie? Uitvinder Aad van der Starre snapt het niet. Wie de naam van de geboren Rotterdammer googelt, ziet direct nieuwsberichten uit allerlei sectoren oppoppen. De speciale ionisatie-innovaties van Freshlight, het bedrijf van Aad, zijn al jaren met succes in gebruik. Ook internationaal. De tuinbouw blijft nog achter. Samen met verkoopconsultants Ron Arends en Hans Smaal, twee bekenden uit de tuinbouw, wil Aad daar nu toch eens verandering in brengen.

“Ik zie dat de wal het schip aan het keren is”, zegt Ron. “Telers moeten toch op zoek naar alternatieven.” Hij weet van grote telers in Noord-Amerika en Mexico die met de technieken van Aad werken. Nederlandse telers zijn terughoudend. Noem het conservatief.


Aad van der Starre

Niet nieuw
Ionisatie is niets nieuws. Het is een natuurkundig fenomeen. Het ontstaat bijvoorbeeld bij bliksem of wrijving waarbij statische elektriciteit opgewekt wordt. Kort gezegd verandert door ionisatie de elektrische lading van een stofdeeltje. Zeker waar het op lucht zuiveren aankomt, kan dit fenomeen voor een leek misschien een beetje ongrijpbaar zijn.

Enkele Nederlandse telers zijn al wel bekend met de technieken van Freshlight. Onder hen een teler die momenteel ionisatie in zijn watersysteem toepast. “Een groen bassin was binnen één week kraakhelder. Alsof die teler water zag branden”, lacht Aad. “Ook halen we met ionisatie botrytis of fusarium uit de lucht. Dat zie je niet, maar hoe vuiler de lucht, hoe harder ons apparaat, dat de lucht zuivert middels ionisatie, knettert. Door een negatieve lading toe te voegen zetten we de positieve lading van een schimmel of virus, zoals het tomatenmozaïekvirus, om.”

Het is voor de Rotterdamse uitvinder belangrijk dat zijn uitvindingen uitgebreid getest en goed bevonden zijn door onafhankelijke wetenschappelijke instituten. “Er zijn weinig bedrijven met zoveel certificeringen als wij. Het geeft mij ook een gerust gevoel.” Op de website van het bedrijf zijn ze te vinden.


Ionisatie toegepast bij watersystemen

Geen ozon
Zo’n vijf jaar geleden zette het bedrijf de eerste stappen in de tuinbouw. “Een teler die in verlichting investeerde kon kiezen uit het plaatsen van een nieuwe generator of voor zuinigere LED-lampen van ons. Het werd dat laatste.” Met 35 jaar ervaring in andere sectoren is Freshlight sowieso niet ‘nieuw’, al merken Aad, Ron en Hans dat velen in de glastuinbouw nog geen kennis hebben gemaakt met het bedrijf.

De innovaties van Aad zijn gebaseerd op bèta negatieve, non-ferro ionisatie. "Anders dan bij reguliere ionisatie komt daarbij geen ozon vrij." De verkoopconsultants merken dat ze juist het ozon-argument vaak terugkrijgen. “Onterecht dus”, volgens de stellige overtuiging van Aad. Zijn uitvindingen zijn toepasbaar om lucht en water te zuiveren.

Full spectrum LED
De eerste stappen in de tuinbouw werden echter gezet met licht. Freshlight maakt LED-lampen mét ionisatie geïntegreerd. De lampen zijn ‘full spectrum’ uitgerust. “Volspectrum daglicht draagt bij aan de verbinding calcium-fosfor. Dat werkt in de veehouderij voor sterke botten. In de tuinbouw geeft het sterke gewassen.”

Als de Rotterdamse uitvinder nog iets dieper op het spectrum ingaat, dan wijst hij op ‘iets meer pieken’ met UV-A en UV-B, voor de ‘aanzet’ en daarna een volledig zonlichtspectrum. “Ons spectrum eindigt met een piek in langgetrokken rood licht. Om precies te zijn verrood en infrarood licht tussen 780-855 nanometer.” Hij krijgt de vraag weleens waarvoor dat nodig is. “Daarmee compenseren wij het ‘koud licht’ van een LED. Onze lampen hebben een efficiëntie van tussen de 97 en 99,3%. Bijna alle energie die je erin stopt, komt eruit als licht.”


LED-belichting van FreshLight

Praktijkresultaten
Op dit moment zijn Nederlandse opkweekbedrijven, samen met onafhankelijke onderzoekspartijen, de ionisatietechnieken van Freshlight aan het testen samen met onderzoekspartijen. Freshlight maakt alles zelf, of het nu om de lampen met ionisatie gaat, losse ionisatiemodules om in de kas op te hangen of technieken om ionisatie in watersystemen toe te passen. “Telers willen weten dat iets werkt. Dat is logisch”, vindt Ron. “Wij laten al jaren zien dat dat zo is, met testrapporten en praktijkresultaten. Daarom zeggen wij: Durf de stap ook te zetten!” Dan kunnen telers ‘water zien branden’ en lucht horen knetteren. Maar bovenal profiteren van schonere lucht, water en full spectrum LED-licht.

Voor meer informatie:
Freshlight
Ron Arends
0641687069
[email protected]

Hans Smaal
0651664062
[email protected]
www.freshlight.eu