Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ontwikkelaar mobiele datacenters naast kas failliet

Tholen - Blockheating uit Heerlen is failliet verklaard. Het bedrijf was actief met het plaatsen van mobiele datacenters naast kassen. Aan telers wist Blockheating warm water van 60 graden Celsius te leveren, onder meer met een datacenter naast een Noord-Limburgse tomatenkas. Aan de IT-kant stuitte de startup echter op uitdagingen. Zoals vaker bij faillissementen ontbeerde het de startup vervolgens ook aan financiële middelen.

De focus van het bedrijf lag op warmtelevering via warm water. De oprichters van Blockheating besloten de airco voor koeling van serverprocessors te halen en daarvan in de plaats een koelblok te installeren.

“Langs de processor loopt een buizenstelsel met koud water die als een soort warmtewisselaar de warmte van de processor opneemt en afvoert. Daardoor hebben we voor 1 MW aan servers slechts 0,05 MW koelvermogen nodig", legde men in 2021 nog uit.

Een doorslaggevend winstpunt volgens de ontwikkelaars is dat het water op deze manier opgewarmd kan worden tot 60 graden Celsius. In dat warme water heeft de glastuinbouw interesse.

Naast een pilot in de glastuinbouw werd ook ingezet op een pilot met een agrocampus. Die is niet gelukt.

Voor de levering van warm water aan de glastuinbouw is het belangrijk dat de datacenters goed draaien. Daarvoor moeten IT-partijen de datacenters willen benutten. Technisch mogelijk, maar IT-partijen bleken een langer dan gehoopte aanlooptijd te hebben. Zij kijken hierbij onder meer naar dataveiligheid en gegarandeerde uptime. Dat laatste is jargon voor de jaarlijkse tijd dat een datacenter beschikbaar is. Cruciaal voor warmtelevering aan de teler is er IT-klanten zijn die de IT-capaciteit in een datacenter benutten.


Plaatsing van een proefcontainer naast een tomatenkas in 2019. Blockheating had inmiddels een mobiel datacenter van 180 kilowattuur in de praktijk draaien met daarin 120 kilowattuur IT-hardware.

Uiteindelijk wilde Blockheating uitgroeien tot dienstverlener van zowel IT-diensten als warmte. Het ontbrak het de startup aan de financiële mogelijkheden om door te gaan. Een doorstart wordt onderzocht.

Duidelijk is en blijft voor de initiatiefnemers dat het energievraagstuk in de glastuinbouw 'erg interessant' is, vanwege de flexibiliteit en de schaal. Blockheating was inmiddels meer dan vijf jaar actief. Ondertussen zijn ook andere partijen met de koppeling tussen datacenters en de kas aan de slag gegaan.

Blockheating B.V. is op 12 september 2023 failliet verklaard. Het faillissement is geregistreerd onder kenmerk: 03.lim.23.149.F.1300.1.23. Als curator is mr R.J.H.M. Crombaghs uit Heerlen aangesteld.