Een lesje druiven telen gisteren in Het Klokhuis. Het tv-programma bracht een bezoekje aan Druivenkwekerij Nieuw Tuinzight.
Na het telen van druiven tegen muren kwam de bouw van kassen op, waarmee het Westland groot werd in de druiventeelt. Op het hoogtepunt werd er per jaar 22 miljoen kilo druiven geteeld. Nu is de druiventeelt bijna verdwenen uit Nederland. Hilde en Arnold Janssen zetten het werk van hun voorouders voort. Hun biologisch dynamische druivenkwekerij in Den Hoorn is nog een van de weinig overgebleven Nederlandse druivenkwekerijen.
Arnold en Hilde vertellen alles over uitdunnen, binden, dieven en krenten. Na 9 maanden is het tijd om te oogsten. Dat moet heel voorzichtig, vertelt Arnold. "Als je het heel voorzichtig doet, blijft het dauwlaagje erop. Dat is het visitekaartje van de Westlandse druiven." Na het oogsten is het tijd om te proeven van de verschillende rassen, zoals Muscaat van Alexandrië, Leopold III en Emile Royale.