Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: "Mogelijke gascrisis deze winter vooral warmtecrisis"

Woensdag ligt de elektriciteitsprijs weer dichter bij de 100 euro per megawattuur (ruim 104 euro) na twee dure dagen met prijzen van ruim 140 en 120 euro per megawattuur op maandag en dinsdag. De gasprijs zakt ook iets, tot 34,7 euro per megawattuur voor het TTF-oktobercontract.


TTF-gasprijs contract 'oktober 2023' t/m 12 september 2023. Klik hier voor vergroting en de meest actuele cijfers.

Bij Team Enery Research Strategy van Publieke Zaken wijzen ze op 'een kalme start van de herfst' voor wat betreft energie. Recente gasprijsstijgingen en LNG-onrust raakten de elektriciteitsprijzen beperkt. De gevoeligheid voor onrust op de gasmarkt lijkt voor elektriciteitsmarkten 'iets kleiner te worden', schrijft men in een nieuwe update.

In de update wijst men op 'een groot verschil' tussen gas en elektriciteit bij de vergelijking tussen het actieve maandcontract en het contract voor levering in 2024. Waar bij elektriciteit het prijsverschil tussen die twee contracten zo’n 30-35% is, is dat het dubbele voor gascontracten. Als oorzaak wijst men bij Publieke Zaken erop dat de onrust op de gasmarkten deels opgevangen kan worden bij de opwek van elektriciteit. Zo kunnen onder andere kolencentrales harder draaien, is er steeds meer zon- en vooral windenergie en zullen chemische processen deels overschakelen naar olie. Men voorspelt: een mogelijke gascrisis komende winter zal vooral een warmtecrisis zijn en minder een elektriciteitscrisis, al kunnen ook die prijzen alsnog wel fors oplopen. Lees hier de hele update.

Het CBS komt met nieuwe cijfers over de Nederlandse broeikasgasuitstoot. Die lag in het tweede kwartaal 5 procent lager in vergelijking met 2022. Dit komt vooral door een 23 procent lagere uitstoot door de elektriciteitssector. De uitstoot door mobiliteit was echter 7 procent hoger. De uitstoot van de landbouwsector was vrijwel gelijk aan vorig jaar.

Wat daarbij mogelijk helpt is een record aan warmte dagen dit jaar. Dinsdag noteerde Weeronline de 100e warme dag van dit jaar. In de Bilt werd om 10.20 de vereiste temperatuur van 20 graden overschreden. Sinds het begin van de metingen is het al de dertiende keer dat het tot 100 of meer warme dagen in het jaar komt. Gemiddeld telt een jaar in het huidige klimaat 93 warme dagen in De Bilt.