Vanaf 24 september tot en met 23 maart is de tentoonstelling "Spacefarming: de toekomst van voedsel" te zien in het Evoluon, het Spaceship van Next Nature. De tweede expo over de toekomst staat in het teken van een nieuwe voedselrevolutie. Met het voedsel van de toekomst wil de mensheid in 2050 in staat zijn om meer dan 10 miljard mensen te voeden met zo min mogelijk schade aan de planeet. Volgens het Next Nature Network lukt dat als we nu op een originele en efficiënte manier naar voedsel en de productie daarvan kijken.
In een tentoonstellingsontwerp van koepels zijn ideeën en innovaties van wetenschappers, boeren, telers, designers, food startups, filosofen, producenten, ontwerpers en kunstenaars te zien. De bezoeker ontdekt in alternatieve werelden met onverwachte invalshoeken de kansen voor ons voedsel.
Links: Bistro In-Vitro van Cookbook. Rechts: Chloé Rutzerveld.
Innovatie op aarde: van algenshotjes tot kweekvleesbistro
Verschillende innovaties komen in de tentoonstelling aan bod. Zo is Margaret, de roestvrijstalen koe van Those Vegan Cowboys, te bewonderen: een melkrobot die gras direct omzet in de basisstof voor kaas zonder dat daar een dier aan te pas komt. In The Algae Dome van IKEA’s Innovatielab SPACE10 worden bezoekers bewust gemaakt van de consumptiewaarde van algen en is het mogelijk om een lokaal gekweekt algenshotje te proeven.
Met de interactieve kunstinstallatie Cellular Alchemy zet de bekende food futurist Chloé Rutzerveld de voedselbeleving van de mens volledig op zijn kop en verkent de mogelijkheden van cellulaire landbouw. Ook laat kweekvlees restaurant Bistro In-Vitro zijn toekomstige kweekvleesgerechten te zien. Ontwerper Malu Luecking neemt bezoekers daarnaast mee naar een toekomst waardoor de opwarming van het zeewater mosselen, krabben en garnalen, en daarmee de smaken uit de zee, van ons bord verdwenen zijn. Met Landless Food herintroduceert ze de verloren smaken door slim gebruik te maken van eetbare microalgen.
Beeld links: Landless Food van Malu Luecking, rechts: Food on Mars van Laila Snevele.
Ruimtereizen en groenten verbouwen op mars
Niet alleen op aarde, maar ook in de ruimte wordt de toekomst van voedsel en de productie daarvan onderzocht. ‘Ruimteboer’ Wieger Wamelink (WUR) verbouwt in de expo ter voorbereiding op toekomstige reizen naar Mars groenten op door NASA geleverde Marsbodem simulanten. Ook deelt astronaut André Kuipers in een video-installatie zijn ervaringen met ruimtevoedsel. Een belangrijk onderdeel van lange ruimtereizen is ook de voedselvoorziening, maar dit gaat in de ruimte net even anders. in een AR-ervaring van VideOrbit is te ervaren hoe planten groeien in de ruimte zonder zwaartekracht. Ontwerper Laila Snevele laat daarnaast zien dat zintuiglijke ervaringen (kleur, vorm, textuur, aroma, temperatuur en mondgevoel) onze smaakperceptie tot wel 10 procent kunnen beïnvloeden. Deze kennis past ze toe in haar installatie over Food on Mars, een theoretisch voedselsysteem voor menselijk leven op Mars, waarbij 3D-geprinte voedselproducten met multisensorische ‘kruiden’ te zien zijn.
Koert van Mensvoort, directeur van Next Nature: “We staan aan de beginfase van een nieuwe voedselrevolutie. De ideeën die we hier laten zien zijn maar een topje van de innovatieberg. Het geeft mij vertrouwen dat de wereld in 2050 in staat is om 10 miljard mensen te voeden.”
Het volledige programma en meer informatie is hier te vinden. Tickets zijn hier te verkrijgen.
Bron: Next Nature