Bij Flynth merken ze het ook: er is de laatste tijd weer een opleving van phishing mails en andere hackpogingen. Cybercriminelen proberen hiermee toegang te krijgen tot persoonlijke informatie zoals inloggegevens, creditcardinformatie, pincodes of andere data. Wees alert, ook tijdens uw vakantie. Met onderstaande tips van experts van Flynth kunt u als glastuinbouwondernemer problemen voorkomen.
Klik nooit zomaar op links en bijlagen
Cybercriminelen gebruiken de links in phishing mails, sms’jes of WhatsApp-berichten om u – zonder dat u het doorhebt – naar kwaadwillende pagina’s te lokken. Of ze vragen direct om specifieke informatie of acties. Klik dus nooit zomaar op een link. Het is namelijk mogelijk dat u dan schadelijke software op de computer, notebook of smartphone downloadt.
Wees altijd alert
U kunt veel problemen voorkomen als u altijd alert bent op verdachte mails. Vaak lijken phishing berichten verstuurd door betrouwbare afzenders, maar zijn ze dat niet. Of ze linken naar websites die erg veel lijken op die van bekende bedrijven. Bijvoorbeeld die van Flynth. Bedenk dat banken, officiële instanties en bedrijven nooit via e-mail of andere apps vragen om vertrouwelijke informatie als bankrekeningnummers, pincodes en inloggegevens door te geven. Ook Flynth vraagt dergelijke informatie nooit van zijn klanten en medewerkers. Vul inloggegevens alleen in via de officiële kanalen en dus niet via een link in een mail, hoe echt de mail ook lijkt. Wees kritisch op de tekst en opmaak van de mail of het bericht. Als deze anders zijn dan u van het bedrijf gewend bent, moeten er alarmbellen afgaan.
Check de herkomst
Controleer ook altijd de afzender van een bericht. Kent u de afzender niet of vertrouwt u de herkomst van de e-mail niet, verwijder de mail dan direct. Klik in geen geval op de linkjes in de mail. Twijfelt u? Bel dan de afzender. Of neem contact op met de organisatie om te controleren of het bericht echt van haar afkomstig is. Op Veiliginternetten.nl vindt u meer tips en uitleg over wat u kunt doen en laten om veilig te mailen, Whatsappen en sms’sen.
Wat als uw eigen persoonlijke gegevens gelekt zijn?
De kans is groot dat u meer phishing mails of berichten ontvangt als er persoonlijke informatie over u gelekt is bij een hack van een organisatie, website of database. Of als het mailaccount van iemand die u kent is gehackt. U kunt dan zelfs slachtoffer worden van identiteitsfraude. Als u vermoedt dat dat het geval is, moet u direct maatregelen nemen. Op de website van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) leest u wat u dan kunt doen. Op deze site vindt u ook tips om te voorkomen dat u slachtoffer van identiteitsfraude wordt.
Voor meer informatie:
Flynth
Tel: +31 (0)88 2367777
[email protected]
www.flynth.nl