Er tekent zich een soort zaagtandgrafiek af als we naar de TTF-gasprijsbewegingen de afgelopen tijd kijken. De pieken in prijs worden weliswaar steeds iet lager, maar ze komen wel telkens terug. De markt is nog steeds onrustig (en zal dat ook nog wel even blijven, zo liet bijvoorbeeld demissionair energieminister Rob Jetten onlangs nog optekenen).
TTF-gasprijs contract juli 2023 t/m 30 augustus 2023. Klik hier voor vergroting en de meest actuele cijfers.
Die onrust op de gasmarkt is er, ondanks goed gevulde gasopslagen. Daarop wijst Team Energy Research and Strategy van Publieke Zaken in een nieuwe marktrapport getiteld 'Paniek ondanks gevulde gasvoorraden'. Ondanks dat prijzen eigenlijk zouden moeten dalen als gevolg van de goed gevulde gasvoorraden zal de komende maanden het energienieuws – en daarmee de gasprijs – blijven domineren, is hun voorspelling.
In de categorie energienieuws kan het nieuws dat in Australië bij LNG-terminal Chevron gestaakt gaat worden vanaf 7 september. Daarop wijst energieleverancier Vattenfall in een marktupdate. "Vooralsnog zullen de stakingen alleen uit tijdelijke werkonderbrekingen bestaan. De verwachting is dat de impact hiervan op de Europese gasmarkt beperkt zal zijn. Er zal ongeveer 20% minder LNG afkomstig zijn van deze terminals. Nu duidelijk is wat de impact op korte termijn zal zijn, lijkt er iets meer rust te zijn gekomen op de gasmarkten. De komende tijd zal moeten blijken of er snel tot een overeenstemming tussen de partijen kan worden gekomen en daarmee uitbreiding en intensivering van de stakingen kan worden voorkomen."
De olieprijs is, in tegenstelling tot de gasprijs, erg stabiel en handelt nog steeds zijwaarts, ruim boven de 80 dollar ($87.09 meldt de OPEC voor dinsdag 29 augustus). Mogelijke krapte zouden de prijzen hoger kunnen duwen in het vierde kwartaal, maar economische tegenwind voorkomt deze prijsstijging vooralsnog, ziet het team met energiespecialisten van Publieke Zaken.
De omvang van de Nederlandse aardgasreserves nam in 2022 verder af door winning en verminderde winbaarheid van het Groningenveld. Tegelijkertijd stegen de gasprijzen sterk, waardoor de waarde van de aardgasreserves in 2022 uitkwam op 71 miljard euro, tegenover bijna 16 miljard euro een jaar eerder. Bij een gelijkblijvende winning is er voor minder dan 9 jaar aan Nederlands aardgas winbaar. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over de aardgasreserves.
Europese landen hebben in de eerste zeven maanden van dit jaar 40 procent meer vloeibaar gas van Rusland ingekocht dan in dezelfde periode in 2021, voor de Russische invasie van Oekraïne. Dat schrijft de Financial Times op basis van een rapport van ngo Global Witness. Nu.nl schrijft erover.
Heel goed dat de gasopslagen vol zitten. Het is bij lange niet voldoende voor een koude winter. We hebben dus ook veel Noors gas en veel LNG nodig.#grafiekvandedag
— Martien Visser (@BM_Visser) August 31, 2023
NL/BE/DE vormen quasi een marktgebied.
Vullen van vrijwel lege bergingen in de zomer is enorme uitdaging. pic.twitter.com/JjOyWZ6Mye