Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bijna 7500 kilometer verbeterde seismische data beschikbaar

Naast het verzamelen van nieuwe seismische data, waarmee tijdens de landelijke campagne nieuwe ondergrondinformatie wordt verzameld, werkt het SCAN (Seismische Campagne Aardwarmte Nederland) team ook al sinds 2018 aan het herbewerken van bestaande seismische data. Deze extra bewerking zorgt voor een significante verbetering van de seismische lijnen waardoor er, zonder dat er nieuwe data hoeven te worden verzameld, toch een beter beeld ontstaat van de ondergrond. Met het opleveren van het laatste pakket IJsselmeer B-plus, goed voor 822 kilometer, is deze fase van het SCAN onderzoek nu ook afgerond en zijn er in totaal bijna 7500 kilometer verbeterde seismische doorsnedes beschikbaar op NLOG, deelt SCAN.

Er komt veel bij kijken
Om data te kunnen herbewerken worden eerst bestaande seismische gegevens uit archieven van olie- en gasoperators samengebracht. Seismische velddata bestaan uit enorme bestanden waarin heel veel informatie opgeslagen ligt. Om van deze overdaad aan informatie seismische lijnen te kunnen maken moeten deze data worden bewerkt. Dat gebeurt door veel verschillende stappen te doorlopen die er vooral op gericht zijn om zoveel mogelijk achtergrondruis uit de gegevens te filteren. De ingewikkelde algoritmes die hiervoor zijn ontwikkeld vergen veel computerkracht. Daarom heeft het ook zeker zin om deze informatie, die met name in de jaren 70 en 80 is verzameld, nu opnieuw te bewerken met krachtige moderne computers en met moderne algoritmes. Een behoorlijke klus, met een mooi resultaat.

Grote stap vooruit
Johannes Rehling, senior geofysicus bij het SCAN programma, geeft aan dat in de gegevens op verschillende vlakken een significante verbetering te zien is. De hoeveelheid ruis is afgenomen en de resolutie van de data is hoger. Breuken en complexere ondergrondstructuren zijn zo bijvoorbeeld beter zichtbaar. Deze verbeterde data zal projecten in staat stellen een betere inschatting te maken van de aanwezigheid van lagen en structuren die gunstig zijn voor het winnen van aardwarmte. Omdat met dit onderdeel van het SCAN-programma relatief veel data relatief goedkoop kon worden opgeleverd is het een enorm waardevolle toevoeging op de nieuw verzamelde seismische data. Voor grote delen van de Nederlandse ondergrond wordt nu een extra dimensie toegevoegd aan de beschikbare kennis.

Bron: Seismische Campagne Aardwarmte Nederland (SCAN)

Publicatiedatum: