Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nederlandse telers in Portugal zelfvoorzienend in tijden van waterschaarste

Water is zomers altijd actueel. Hevige neerslag of juist bosbranden, het komt deze zomer allebei weer regelmatig voorbij. In de tuinbouw gaat het ook veel over water. In dat kader geeft een blog van teler Frestia, die ook in Portugal actief is, een inkijkje over wat de telers in dat Zuid-Europese land doen om zuinig met water om te gaan.

In Portugal, in de regio waar Frestia teelt, zien ze dat de totale hoeveelheid neerslag van jaar tot jaar afneemt. "Zo'n 10 jaar geleden konden we tijdens het seizoen ongeveer 450-600 mm neerslag verwachten en nu zou 350-400 mm al geweldig zijn. Een van onze belangrijkste waterbronnen, de Santa Clara-dam, bevindt zich op het laagste niveau van de afgelopen 10 jaar.

De beschikbaarheid van water per teler en per hectare is nu gedaald tot ongeveer 1000 m3/hectare, ongeveer 3 jaar geleden was dat nog 7000 m3/hectare. Aangezien het niveau steeds lager wordt, verslechtert ook de waterkwaliteit met een hogere EC, een hoger natriumgehalte en een aantal organische vervuilingen."

Waterverspilling voorkomen
Om de gevolgen van waterschaarste te minimaliseren, vangen de telers vanaf het begin al het regenwater op dat op het dak van de glazen kas valt. Via de goten wordt het water opgevangen en in bassins opgeslagen. Normaal kunnen de telers 80000 m2 per jaar opvangen, uiteraard afhankelijk van de hoeveelheid regen gedurende het hele jaar.

Gezien de problemen met de beschikbaarheid van water hebben de telers een groot bassin aangelegd met een capaciteit van ongeveer 120.000 m3. "Het idee is om al het water, in hoeverre mogelijk, op te slaan en zo te garanderen dat we genoeg water beschikbaar hebben tijdens het seizoen. We hadden ook al een opslagcapaciteit van ongeveer 27.000 m3. Wanneer onze bassins vol zitten hebben we genoeg water voor ons bedrijf gedurende een volledig seizoen."

Daarnaast is geïnvesteerd in een ultrafiltratiesysteem en een hoogwaardige omgekeerde osmose. "Hierdoor kunnen we 100% van het drainwater hergebruiken en besparen we veel water en meststoffen, want water is essentieel voor onze planten."

Een ander belangrijk aspect is dat Frestia een aanzienlijk aantal vochtigheidssensoren in de gewassen gebruikt. Dit is om het exacte moment en de hoeveelheid water te bepalen die de planten nodig hebben, om alleen te geven wat nodig is en om waterverspilling te voorkomen. "Met alle maatregelen die we nemen zijn we zelfvoorzienend en hoeven we niet tot de hemel te bidden voor regen."

Bron: Frestia

Publicatiedatum: