Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aardbeien vervangen door champignons met hetzelfde systeem? Dat kan!

"Omdat we de fluctuerende vraag naar producten kunnen volgen, is het geweldig om een verscheidenheid aan producten te kunnen leveren die in verschillende seizoenen betaalbaar en rendabel zijn. Voor telers is het een groot voordeel om gaten in het seizoen met een product op te vullen om vervolgens door te gaan met het volgende hoofdgewas", zegt Endre Harnes van Avisomo, een Noorse leverancier van teeltsystemen. "We hoeven alleen maar het lichtspectrum en verschillende parameters aan te passen om te voldoen aan de behoeften van de gewassen die je wilt telen. Met deze aanpak kunnen we de opbrengst verhogen en de groeicycli van verschillende variëteiten verkorten om economische haalbaarheid van de gewassen te verkrijgen."

Martin Molenaar en Endre Harnes voor een demoversie van het Growth Station op Katapult Future Fest, een evenement in Oslo waar ze in juni aan deelnamen

Geen vast systeem
De belangrijkste reden achter de flexibiliteit van het systeem is dat niet alles hetzelfde hoeft te blijven. Bij een vast systeem staan de irrigatie, leidingen en lampen vast, wat betekent dat je alles moet verwijderen als je van gewas wilt wisselen en alles weer in elkaar moet zetten als je klaar bent.

"We hoeven alleen maar de hoogte van de trays, de hoogte van de watertrechters en de lampen te veranderen. We hebben geen leidingen in de trays, maar een verlengd deel van het systeem zorgt daarvoor. Als je bijvoorbeeld hop wilt telen, hoef je alleen maar de verschillende lagen te verwijderen, de juiste (zij)belichtingsconfiguratie toe te voegen en opnieuw te beginnen."


Hop, aardbeien, sla, champignons en tomaten (Klik hier hier om in te zoomen)

Flexibiliteit van het systeem
In de afgelopen maanden heeft het Avisomo-team proeven gedaan met het telen van hop en komkommers in hun Growth Stations en de recepten voor deze gewassen zullen binnenkort voor telers wereldwijd beschikbaar zijn. Met behulp van hun systeem en de beperkte grootte van hun Station-modules hebben ze een aanpak gecreëerd die het kopiëren van de omstandigheden van een R&D-farm naar een geïmplementeerd systeem vereenvoudigt. Omdat ze veel R&D doen naar dezelfde opstelling met de stations, is er geen verschil tussen de R&D systemen en de uiteindelijke systemen.

"Laten we zeggen dat wanneer we een teeltrecept voor tomaten ontwikkelen, we deze eenvoudig kunnen implementeren in de bestaande systemen op andere plaatsen. Het enige wat onze klanten hoeven te doen is de trays, trolleys, irrigatieleidingen en lampen in de stations opnieuw configureren, onderdelen die allemaal plug-and-play zijn. En dan ben je helemaal klaar om te telen!"


De vaste rekken waarin de stations worden geplaatst

Geoptimaliseerde plantcondities voor elke teeltfase
Volgens Endre kunnen de op maat gemaakte lampen van Avisomo voor elk gewas geoptimaliseerd worden om het juiste spectrum te verkrijgen in overeenstemming met de stadia van de planten. Maar zodra het gewas is geselecteerd, de verschillende stadia van de cyclus en de recepten zijn bepaald, kunnen ze eenvoudig worden omgeschakeld.

Laten we zeggen dat telers met sla-recepten kunnen beginnen in de kiemkamer waar de zaden worden verspreid over 15 niveaus per trolley. Na het ontkiemen verplaatsen ze deze naar de vermeerdering, waar de zaailingen uiteindelijk worden verspreid over drie verschillende trolleys, wat een totaal van vijf trays per trolley oplevert.

Omdat de gewassen over dezelfde trolleys voor vermeerdering en groei worden verspreid, wordt een hogere mate van blauw licht toegepast om de gewassen compact te houden en te zorgen voor een goede beworteling. Zodra de planten klaar zijn voor hun volgende groeifase wordt een verrood spectrum geleverd om de biomassa te stimuleren. Wanneer de oogst nadert, worden de eindproducten blootgesteld aan blauw licht om het vitamine- en kleurgehalte van de producten te verhogen.

"Na verloop van tijd zullen we meer geavanceerde recepten voor elk gewastype hebben. Het is echt aan de teler hoeveel verschillende configuraties hij wil. In samenwerking met Avisomo kunnen telers zoveel fases van de teeltcyclus aanpakken als ze willen om de groei van de plant te optimaliseren. Met onze aanpak hebben we een hogere mate van toegankelijkheid en maatwerk in vergelijking met andere gecentraliseerde systemen. We kunnen kleinere klimaatcellen bouwen met verschillende omstandigheden, waardoor we zeer flexibel zijn. Maar ook hier weer afhankelijk van de verschillende producten die je teelt," legt Endre uit.


Een screenshot van het teeltsysteem (Klik hier om in te zoomen)

Handmatig of automatisch: laat de farming software je leiden
Alle gewasrecepten worden visueel geïmplementeerd in de Avisomo Farming Software, het hart en de ziel van het systeem. De software wordt geleverd via IOTs en vertelt tuinbouwmedewerkers precies wat ze moeten doen en waar en wanneer ze het moeten doen; van zaad tot oogst. Het laat werknemers ook weten wanneer een gewas klaar is voor de oogst en wat er moet gebeuren om het oogstklaar te maken. En afhankelijk van het gewenste automatiseringsniveau van de teler kan elke taak op de farm handmatig worden uitgevoerd of naadloos worden geautomatiseerd.

"We staan op het punt om enkele grote projecten in de sector die erg opwindend zijn af te ronden. Het wordt onze grootste configuratie en deal tot nu toe. Deze projecten zullen de mogelijkheden van het systeem laten zien," deelt Endre deze zomer tot slot enthousiast.

Voor meer informatie:
Endre Thesen Harnes
Avisomo
[email protected]
avisomo.com