Westland wil oud 'illegaal' gebruik van glastuinbouwgrond door de vingers zien. Dat werd dit voorjaar bekend. Publicatie van de plannen leidde tot de nodige onrust en ook tot politieke actie. Uit publicatie van een gewijzigd 'Bestemmingsplan LOS percelen' blijkt dat er aanpassingen zijn gedaan. Het plan is gewijzigd vastgesteld. De gewijzigde plannen liggen t/m 2 september ter inzage.
Oude strijdigheden
Het bestemmingsplan Legalisering Oude Strijdigheden (LOS) voorziet in de legalisatie van strijdige situaties in het glastuinbouwgebied die zich reeds voor 4 december 2008 voordeden. Het gaat om strijdige bewoning van bedrijfswoningen, privégebruik van glastuinbouw-gronden, kleinschalige glastuinbouwbedrijven en te grote siertuinen bij bedrijfswoningen bij een groot aantal kavels in Westland.
Afhankelijk van hoe de situatie de (toekomst van de) glastuinbouw belemmert, is er gekozen voor een (gedeeltelijke) legalisatie in de vorm van een positieve bestemming of een persoonsgebonden overgangsrecht. Voor zover er nog glastuinbouwgronden in bezit zijn die bij een modernisering weer aan een glastuinbouwbedrijf toegevoegd kunnen worden, zijn die gronden voorzien van een ‘moderniseringsverplichting’ op het moment dat er sprake is van een herstructurering. Eigenaren moeten die grond dan alsnog ter beschikking stellen van de glastuinbouw.
Wijzigingen
Het Bestemmingsplan is gewijzigd vastgesteld ten opzichte van het eerder ter inzage gelegde ontwerp. Enkele percelen zijn uit de lijst met percelen verwijderd, onder meer na politiek ingrijpen, maar ook naar aanleiding van ingediende zienswijzen door bijvoorbeeld Glastuinbouw Nederland. Nog altijd telt de lijst echter meer dan 170 percelen, de meeste in De Lier (45) en 's-Gravenzande (35).
Naast een wijziging in de opgenomen percelen is in de planregels bij de bestemming ‘Agrarisch-Glastuinbouw’ de functieaanduiding ‘sa-pobw’ toegevoegd om persoonsgebonden overgangsrecht mogelijk te maken. Daarnaast zijn bij de bestemming 'Wonen' minimale afstandsregels van woningen tot kassen én van woningen tot wkk-installaties opgenomen, met ook weer de optie daarvan af te wijken in bepaalde gevallen.
De gemeente en de provincie hebben het plan goedgekeurd. Daarom ligt het nu zes weken ter inzage om beroep aan te tekenen tegen het vaststellingsbesluit en bestemmingsplan. Bezwaarmakers kunnen ook naar de Raad van State.
Er komt ook nog een ‘tweede ronde’ voor percelen die niet in dit bestemmingsplan meegenomen zijn. Hier komt een nieuw ontwerp bestemmingsplan voor waarin de gemeente Westland deze percelen zal behandelen die ook allemaal zouden moeten stammen van voor december 2008.
Bron: Gemeenteblad Westland