Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wat komt er bij kijken om een familiebedrijf over te dragen?

Het overdragen van een familiebedrijf is een ingrijpende verandering in het leven van de eigenaar en in dat van de beoogde opvolgers. Het is een complex proces dat een zorgvuldige voorbereiding en de nodige aandacht vraagt. Om alles goed te regelen, willen ondernemers dan ook niet over één nacht ijs gaan. Flynth adviseert om op tijd te beginnen, zodat men samen met alle betrokkenen de juiste overwegingen en afspraken kan maken.

Voor een goed opvolgingsproces van een familiebedrijf is in de praktijk wel drie tot vijf jaar nodig. Het is zaak om hier tijdig mee te beginnen. Zo verkleinen ondernemers de kans dat familieleden en het bedrijf in een noodsituatie belanden, mocht men tijdelijk of zelfs permanent niet meer in staat zijn om zelfstandig te handelen. Een externe adviseur kan helpen het proces in goede banen te leiden en alle betrokkenen erin mee te nemen. Flynth adviseert om ook te denken aan de Familieconvenant-app die Flynth heeft ontwikkeld. Deze tool maakt veel vragen inzichtelijk voordat ondernemers of telers het hele traject ingaan.

Belangen en emoties
Alle familieleden die een rol spelen in het bedrijf zijn bij de overdracht van een familiebedrijf betrokken. Ze hebben allemaal invloed op het proces én er vanuit hun rol eigen belangen en emoties bij. Denk daarom goed na over de manier waarop men de bedrijfsopvolging wil aanpakken. De dienstverlener stelt om de opties te verkennen, de wensen op papier te zetten en haalbare doelen te stellen. Stel samen met de betrokken familieleden die een rol spelen een plan van aanpak op. Hiermee voorkomt men dat tegenstrijdige belangen en emoties de opvolging in de weg staan.

Wie gaat u opvolgen?
Slechts 30% van de familiebedrijven overleeft de generatiewisseling. Het is dus belangrijk dat eigenaren goed nadenken over een geschikte opvolger. Zorg ervoor dat de kandidaat het bedrijf, de sector waarbinnen het bedrijf opereert en de bedrijfscultuur die men heeft opgebouwd goed kent. Weeg af welke potentiële opvolger de toekomst van het bedrijf het best kan borgen: een familielid, een ex-medewerker of toch een externe partij?

Opvolging kost tijd
De potentiële opvolgers hebben tijd nodig om af te wegen of ze de ambitie hebben om het bedrijf voort te zetten. En als ze die knoop hebben doorgehakt, moeten ze zich voorbereiden op het ondernemerschap. De overdragers moeten zich intussen klaarmaken voor het uittreden uit het familiebedrijf. Ze moeten ruimte maken voor hun opvolgers. Beide processen vragen om tijd en aandacht.

Werk aan een overdrachtsplan
Bij de overdracht komt er natuurlijk ook fiscaal, juridisch en organisatorisch van alles kijken. Het is belangrijk dat eigenaren deze aspecten zorgvuldig beschrijven in een overdrachtsplan. Het investeringsbedrijf benadrukt om de strategie, het doel en de invulling van de overdracht zwart op wit te zetten. Veel dingen kunnen eigenaren voorzien, bij andere zaken heeft men misschien advies nodig. Om problemen te voorkomen, is extern advies meestal geen overbodige luxe. Dat geldt zeker voor de afhandeling van gevoelige financiële en juridische aangelegenheden.

Voor meer informatie:
Flynth
Tel: +31 (0)88 2367777
info@flynth.nl
www.flynth.nl

Publicatiedatum: