Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Van blokpaprika naar snoeptomaatjes: omschakelen in Tunesië

De vestiging in Tunesië van de Rainbow Groep schakelde in één keer om van blokpaprika naar snoeptomaten. Het hele proces werd begeleid door oud Rainbow-vennoot John van Marrewijk. Hij maakt daarbij dankbaar gebruik van de teeltkennis van Syngenta Seeds. "We hadden een goede klik", aldus John. “Een bedrijf aansturen kon ik al. Maar de teelt van snoeptomaten was voor mij een onbeschreven blad.”

John schetst kort en bondig waar hij stond toen hij in januari 2022 begon aan een compleet nieuwe uitdaging. De Nederlandse Rainbow groep, waar van Marrewijk tot eind 2021 vennoot was, had besloten om op de vestiging in Tunesië om te schakelen van blokpaprika naar snoeptomaten. “De teelt van blokpaprika werd daar steeds lastiger”, legt John uit. “De laatste weken van de teelt was het te heet om een goede opbrengst en kwaliteit te halen. En ook de energiekosten hakten er behoorlijk in.”


Van blokpaprika naar snoeptomaatjes omschakelen in Tunesië

Teeltkennis verwerven
Na oriëntatie bij een aantal collegatelers besloot de Rainbowgroep in Tunesië om te schakelen naar Sweetelle snoeptomaten van Syngenta. John “Tunesië is een land met lagere arbeidskosten, dus dan kijk je al snel naar een arbeidsintensieve teelt die je daar concurrerend kunt uitvoeren. En het klimaat is er prima voor de productie van tomaten met veel smaak. Zo kun je met een duurdere tomatensoort met relatief weinig productie toch de kost verdienen.”

De omschakeling werd het nieuwe project voor John. Hij kon daar na de verkoop van zijn aandeel in de Rainbowgroep de volle 100% aandacht aan schenken. Zijn eerste en grootste behoefte was teeltkennis. Hij had vanuit zijn paprikaverleden al connecties met Syngenta en aangezien Sweetelle ook een ras is van deze zaadveredelaar was het een logische stap om bij Syngenta aan te kloppen voor informatie over de teelt. “Ze reageerden meteen positief”, herinnert hij zich.

Zijn eerste contacten waren met Arthur van Marrewijk (geen familie), technisch manager glasteelt tomaat bij Syngenta Seeds en die koppelde hem al snel aan Rene van Paasen, voormalig tomatenteler en tegenwoordig zelfstandig teeltadviseur en ingehuurd als teeltmanager in het veredelings- en democomplex Tomato Vision van Syngenta Seeds in Maasland “Ik had al snel in de gaten dat ik niet verder hoefde te zoeken”, vervolgt John. “Ik had een enorme klik met Arthur en Rene; we zaten al heel snel op dezelfde denklijn.”



Strakke organisatie
De belangrijkste omschakeling in het proces was misschien wel die van John zelf. “Het is een compleet andere manier van telen”, bevestigt hij. “Bij paprika is het ‘hoe warmer hoe beter’, mits de overige omstandigheden in orde zijn. Bij de snoeptomaten is het een heel ander verhaal. Die vragen een lagere en vooral constantere temperatuur. Je bent de hele dag het klimaat aan het regelen.”

Rene Van Paasen en, iets meer op de achtergrond, Arthur van Marrewijk, brachten John de kneepjes van de snoeptomatenteelt bij. Van het stengelbeleid tot de bestuiving en van de plantbelasting tot de gewasbescherming, alles kwam voorbij.

Voor de overdracht van de teeltkennis naar Tunesië had John een aantal strakke afspraken gemaakt. “Alles wat er aan teeltkennis naar Tunesië ging, liep via mij”, bevestigt hij. “Dus in dat traject waren stoorzenders uitgesloten. En in Tunesië wisten ze dat ze alle afwijkingen en niet geplande acties met mij moesten overleggen. Dat liep ook best wel goed. Ik denk dat zo’n 90-95% van mijn aanwijzingen en adviezen werd opgevolgd. En niet onbelangrijk is dat de teeltmanagers in Tunesië ervaren mensen zijn. Ze zijn ter oriëntatie wel gaan kijken bij andere tomatentelers en ze zoeken ook veel zelf uit.”

De communicatie in Nederland met Rene en Arthur verliep voornamelijk via WhatsApp en email. “We hebben amper gebeld. De foto’s en filmpjes die ik in Tunesië maakte deelde ik altijd meteen met Rene en Arthur. En ik ontving wekelijks een bestand met teelt- en klimaatdata. Die mailde ik ook meteen door.” Tijdens de omschakeling verhoogde John zijn bezoekfrequentie aan Tunesië naar eens per 14 dagen. In de paprikatijd was dat eens per 3 weken.

Super begeleiding
Ten tijde van het interview is de eerste teelt nog niet ten einde maar John blikt toch al tevreden terug. “Ons eerste jaar met paprika ging destijds minder goed dan nu met de snoeptomaten”, lacht hij. “Natuurlijk waren er verbeterpunten; dat geldt voor beide kanten. Maar dat is dan een leermoment. De kwaliteit van de tomaten is steeds prima geweest; hooguit kon het vruchtgewicht iets hoger, maar het is altijd binnen de marges gebleven. Ik ben heel tevreden met de resultaten tot nu toe. Wat mij betreft is dat één groot compliment voor alle partijen in het proces. En ik heb echt super begeleiding gekregen van Syngenta.”

Syngenta Seeds actief in Noord-Afrika
Syngenta Seeds heeft in Noord-Afrika een deskundig team dat opereert vanuit Marokko. Van daaruit bezoeken vertegenwoordigers van de zaadfirma teeltbedrijven in meerdere Noord-Afrikaanse landen, waaronder Tunesië. Dit resulteert in een groot lokaal netwerk met veel contacten met lokale tomatentelers en andere handelspartijen. Vanuit die positie, en natuurlijk ook vanwege hun teeltkennis, is Syngenta Seeds in staat om Nederlandse telers te begeleiden en adviseren wanneer zij overwegen om in deze regio actief te worden.

Voor meer informatie:
Syngenta
www.syngenta.nl/

Publicatiedatum: