Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
zonnepanelen op waterbassin BraZander

"Samen met E-boiler en LED-lampen maximaal inspelen op stroomtekort of -overschot"

Op dinsdag 11 juli 2023 bracht wethouder Michiel Muis een bezoek aan het glastuinbouwbedrijf BraZander om de zonnepanelen op het waterbassin van dit bedrijf van dichtbij te bekijken. Op het waterbassin van BraZander liggen sinds kort 494 zonnepanelen. Deze panelen wekken in een jaar net zoveel elektriciteit op als 100 huishoudens gemiddeld in een jaar verbruiken. Zonnepanelen op waterbassins dragen bij aan de ambities om energie duurzaam op te wekken en zijn een vorm van dubbel ruimtegebruik. Verder blijft het water in de bassins koeler en vermindert de algengroei, meldt de gemeente Lansingerland.

Glastuinbouwondernemer Paul Zantman, één van de eigenaren van BraZander, vertelt: “Wij hebben de zonnepanelen op ons waterbassin gelegd als aanvulling op de panelen op het dak van de schuur. In combinatie met onze E-boiler en de LED-lampen boven onze planten, kunnen we zo maximaal inspelen op het stroomtekort of -overschot. Is er teveel stroom, gaan onze LED-lampen en E-boiler aan. Deze maakt van stroom warmte, die we opslaan in onze buffer zodat we dat ’s nachts weer kunnen gebruiken om de kas te verwarmen. Onze zonnepanelen zetten we op zo’n moment dan juist weer uit. Is er echter stroom tekort dan gaat alles uit behalve de zonnepanelen en gaan we maximaal terug leveren aan het stroomnet. Dit hele proces gaat overigens automatisch dus ik hoef er niet voor thuis te blijven. Op deze manier helpen wij dus om het stroomnet in Lansingerland stabiel en duurzaam te houden De rest van de warmte die we nodig hebben, vullen we aan met restwarmte vanuit het Roca-netwerk.”

Versnellingsaanpak zon op waterbassins
Als gemeente werkt Lansingerland in het kader van de Regionale Energiestrategie Rotterdam Den Haag samen met Greenport West-Holland en Energie Samen Zuid-Holland om zonnepanelen op waterbassins bij tuinders te stimuleren. De ambitie is om in 2030 89 gigawattuur (GWh) duurzame elektriciteit op te wekken via zonne-energie op waterbassins. De verwachting is dat 40% van de waterbassins in de regio geschikt is.

Interesse in deelname?
Tuinders in de gemeente Lansingerland die benieuwd zijn voor zonnepanelen op het waterbassin van het bedrijf kunnen het formulier ‘Belangstelling Zon op waterbassins‘ invullen om zo rechtstreeks aan te melden als belangstellende.

Bron: Gemeente Lansingerland

Publicatiedatum: