Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Schoonmaken proefkassen vol virus laat kracht nieuw reinigingsmiddel zien

Tholen – Wie Ron Peters een beetje kent, weet dat hij zich al jaren hard maakt voor hygiëne in de glastuinbouw. De eigenaar van de proeftuin in Klazienaveen, die tegenwoordig naar de naam Future Growing luistert, heeft enkele jaren geleden kennisgemaakt met een nieuw product: Fersol.

Het is een product van producent Ferr-Tech, waarmee Ron zijn kassen reinigt. Inmiddels doen meerdere tuinders hem hierin al na. Als dealer van het product maakt hij er graag nog meer tuinders bekend mee.

Nieuw in glastuinbouw
“Ik was bij de eerste kennismaking al redelijk in shock over hoe krachtig het was en hoe weinig je van het middel nodig hebt voor tamelijk bizarre resultaten.” Fersol is een prijswinnend product waarmee in andere sectoren nog veel meer ervaring is opgedaan. In de chemie, in de zuivelindustrie en ook voor rioolwaterzuivering is men al goed bekend met het oxiderende product. Daar gebruiken ze het middel voor waterzuivering.

“In de glastuinbouw zetten we het niet in voor ontsmetten van water, maar voor het reinigen van kassen”, geeft Ron aan. Niet voor waterzuivering. “Dan praat je over een heel ander toepassingsbeleid.” Hij benadrukt het belang van het goed volgen van de instructies op het etiket.


Proefkas ToBRFV-onderzoek van Ron Peters

Drie jaar ervaring
Daarnaast geeft Ron zelf ook advies bij het gebruik van het contactmiddel voor reiniging van kassen. Daarbij kan hij bogen op inmiddels drie jaar ervaring. “Ik gebruik het al drie jaar om mijn kassen te reinigen. Na goed reinigen ben je vrij van meeldauw, Mycosphaerella en ook van virussen.”

Ron heeft de autorisatie om op zijn bedrijf in Klazienaveen proeven te doen met virussen, waarvan andere telers juist hopen ze niet te krijgen. Ook voor het reinigen van deze kassen gebruikt hij het middel. Swabtesten lieten telkens weer zien dat de kas na reiniging virusvrij was.


Archiefbeeld schoonmaken kassen

Contactwerking
Belangrijk voor goed gebruik van het middel is contactwerking én het opvolgen van de instructies voor gebruik. “Dat betekent, zoals eigenlijk bij het gebruik van elk middel het geval is, na gebruik je pomp en leidingen goed reinigen, medewerkers die met het middel werken beschermende kleding aan en machines en apparatuur goed schoonmaken, direct na reiniging.”

Telers kunnen het middel toepassen tussen twee komkommerteelten bij een korte wissel of tijdens een langere wissel aan het eind van het jaar. “Ik zie een breed toepassingsgebied. Kas leegruimen, schoonspuiten met Fersol en een dag later planten als het moet, dat is gewoon fantastisch.”

Voor meer informatie:
Ron Peters
Future Growing
Gantel 12
7891XA Klazienaveen
+31 (0)6 2505 2941
[email protected]
www.futuregrowing.eu