Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: 'Enorm' herstel gas? "Eerst zien, dan geloven"

Eerst zien, dan geloven. Zo vatten energiespecialisten het sentiment over de gasleveringen uit Noorwegen die na onderhoud en storingen weer aan moeten trekken deze week samen. Maandag zakte de TTF-gasprijs in ieder geval weer een stukje. Na twee dagen van negatieve stroomprijzen voor de nodige uren blijven dergelijke 'gratis' uren dinsdag uit.


TTF-gasprijs augustuscontract t/m 3 juli 2023. Klik hier voor actuele cijfers.

Bij energiehandelsplatform Powerhouse verwachten ze deze week toch echt herstel van de Noorse gasleveringen, na herhaaldelijke uitstel. Men spreekt van een verwacht 'enorm' herstel, maar gelet op recente strubbelingen merkt men op dat markt waarschijnlijk wacht op het daadwerkelijke herstel voordat de prijzen reageren. Eerst zien en
dan geloven.

In een weekupdate plaatst Powerhouse ook een kanttekening, zoals meerdere energieanalisten doen, bij enthousiasme over 'gratis' elektriciteit bij veel groene opwek en te weinig vraag. "Als eigenaar van een zonneweide met een dynamisch contract betekent negatieve prijzen bijbetalen voor de teruggeleverde hoeveelheden. Dat is niet wenselijk waardoor afschakelen een optie wordt."

En dat voelt tegenstrijdig, omdat alle opwek welkom zou moeten zijn in tijden van energiecrisis en energietransitie. Een zelfde soort kanttekening zet ook Jan Willem Zwang van Stratergy. Hij stelde vorige week donderdag op het Renewable Electricity Trading Summit van Solarplaza dat curtailment van zonne-energie voor 2030 meer oplevert dan de productie van zonne-energie zelf. Met andere woorden: op jaarbasis verdien je straks meer met afschakelen dan met produceren. Lees hier meer over zijn visie.

Bij Change Inc. gaat diezelfde energieanalist ook nog even in op het diepterecord met negatieve stroomprijzen afgelopen zondag. Hij verwacht dat de ondergrens met minus 500 euro per megawattuur nog niet bereikt is. “Elke keer als de die ondergrens (-500 euro/MWh red.) wordt bereikt, wordt die bijgesteld. Als er binnen dertig dagen vanaf nu een prijs van -350 euro per megawattuur of lager wordt behaald, wordt de prijs aangepast naar -600 euro. Dat is dan de nieuwe ondergrens. Maar als ik kijk naar de ontwikkelingen, verwacht ik dat we snel richting -1000 euro per megawattuur gaan.”

De energieprijzen in Europa kunnen komende winter weer flink gaan stijgen en dat kan opnieuw druk zetten op de financiën van huishoudens. Dat zei topman Fatih Birol van het Internationaal Energieagentschap (IEA) tegen de BBC. BNR schrijft erover en laat energiedeskundige Ronald de Zoete de uitspraken nuanceren. Hij benadrukt dat het doel van het IEA waarschuwen voor risico's is en die zijn er zeker. Wel is het op het gebied van vulling van gasvoorraden beter geregeld in vergelijking met vorig jaar.

Klimaat- en energieminister Jetten heeft maandag namens het kabinet met het Nationaal Plan Energiesysteem en Programma Energiehoofdstructuur de strategie, richtinggevende keuzes en plan voor de benodigde ruimte voor het energiesysteem van 2050 gepresenteerd. Eén van de conclusies: een duurzaam energiesysteem vraagt meer ruimte dan een fossiel systeem. En laat Nederland nu net al chronisch ruimtegebrek hebben.

Jetten heeft ook een update gegeven over overheidsinspanningen op het gebied van een waterstofnetwerk. Bekijk de update hier. Spoiler: de benodigde leidingen liggen er nog niet zo één-twee-drie.

Het CBS komt met cijfers over de groei van wat men de 'milieusector' in Nederland noemt. Daar hoort ook de productie van zonnepanelen bij. In de afgelopen twintig jaar is de toegevoegde waarde van de milieusector verdrievoudigd. De bijdrage van de milieusector aan de Nederlandse economie blijft echter beperkt, en is in dezelfde periode met ruim de helft toegenomen van 1,66 procent tot 2,56 procent van het bbp.