Vrijdag sloot de TTF-gasprijs voor de korte termijn af op 37 euro per megawattuur. Toch weer een gestage stijging gedurende de hele afgelopen week, waarmee de twee junipieken opnieuw in zicht komen. Op de elektriciteitsmarkt werd zondag juist weer een diepe daling genoteerd van de stroomuurprijzen.
TTF-gasprijs augustuscontract t/m 30 juni 2023. Klik hier voor actuele cijfers.
Energiespecialisten stonden dit weekend vooral bij de elektriciteitsdip stil. Marktanalist Chris Guth van ENGIE Energie Nederland spreekt op LinkedIn van een nieuw day-ahead-diepterecord in Nederland van minus 500 euro per megawattuur stroom. Ook in de Nederlands omringende landen zakten de elektriciteitsuurprijzen. De marktanalist wijst op een recente blog over het belang van meer flexibiliteit op de elektriciteitsmarkt.
In totaal werden er 17 (!) uren met negatieve stroomprijzen genoteerd op zondag 2 juli. Ook vandaag duiken de prijzen onder 0, zij het niet zo extreem al zondag. Tussen 11 en 17 uur liggen de prijzen onder 0. De uitzonderlijke stroomsituatie deed zich ook elders in Europa voor, zo is uit data van Nordpool Group op te maken.
Wauw, morgen 2 juli maar liefst 17 uren met een negatieve stroomprijs, dalend zelfs tot -500 €/MWh.
— Martien Visser (@BM_Visser) July 1, 2023
Dat betekent dat mensen met een dynamisch contract, ondanks de hoge energiebelasting, morgenmiddag geld toe krijgen als ze hun waterkoker aanzetten.
Het failliet van de… pic.twitter.com/FAJIsfux9Y
Ook (bijna) een record: de temperaturen in de eerste helft van 2023. Het was de op drie na warmste eerste helft van het jaar in Nederland, laat Weeronline met cijfers zien. Gemiddeld was het 10 graden Celsius. Opvallend is dat de warmte van afgelopen maanden geen datum-warmterecords opleverden. Alleen op 1 januari was het recordwarm.
Ondanks dat in 2023 11% meer neerslag viel dan normaal is er sprake van ernstige droogte. De neerslag viel te vroeg in het jaar en is voor een deel afgevoerd door kanalen en rivieren en heeft voor een deel het grondwater aangevuld. Het resterende deel is grotendeels verdampt en de toplaag is erg droog. Het neerslagtekort is momenteel 171 mm gemiddeld over het land en daarmee is het droger dan in de 5% droogste jaren. Dit tekort geeft aan hoeveel meer water er is verdampt dan dat er is gevallen sinds 1 april.
Netbeheerders werken aan meer flexibiliteit. Liander stond er in een recent webinar bij stil.
Shell handelt nog altijd in Russisch gas, hoewel het bedrijf had toegezegd daarmee te stoppen. Dat meldt activistengroep Global Witness. BNR schrijft erover en vroeg TNO om uitleg. René Peters van TNO zegt dat het om langetermijncontracten gaat waar het olieconcern niet onderuit kan.