Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
snelle groei internationaal valt tegen

'Ernstig verzwakt' Codema vergat thuismarkten

Voorafgaand aan het faillissement was Codema 'ernstig verzwakt' door een 'gebrekkige bedrijfsvoering'. Die conclusie trekt de curator na het afronden van het onderzoek naar de oorzaken van het faillissement. De curator komt in een nieuw verslag met een optelsom.

Door de ontstane problemen werd noodgedwongen werk onder de kostprijs aangenomen, met als resultaat hoge faalkosten en oplopende verliezen. Om de boel recht te trekken koos een nieuwe directie, met een nieuwe kapitaalinvestering, ervoor een internationaliseringskoers te varen. Het doel was een inhaalslag maken met snelle groei.

Ten koste van thuismarkten
Die groei was minder stabiel dan verwacht en de nieuwe koers pakte verkeerd uit. De nieuwe koers ging ten koste van thuismarkten en ook stelt de curator achteraf dat beter prioriteit gegeven had kunnen worden aan het op orde brengen van de interne organisatie.

Een nieuwe directie, aangesteld in april 2021, kon hoog opgelopen problemen niet meer oplossen binnen de beschikbare tijd en met de beschikbare middelen. Stijgende gas- en materiaalprijzen en geopolitieke ontwikkelingen hielpen vervolgens ook niet mee. En toen kwam ook nog corona.

23 miljoen
Begin mei 2022 ging Codema failliet. Van 'onbehoorlijk bestuur' door bestuurders is, zo concludeert de curator aan de hand van het bovenstaande, geen sprake.

Het faillissement van Codema wordt afgewikkeld alsof er slechts één vennootschap failliet is. Daarvoor heeft de curator toestemming gekregen. Inmiddels hebben er zich 374 concurrente crediteuren gemeld. Zij vragen samen om bijna 23 miljoen euro.

De belastingdienst heeft een preferente vordering van 11,5 miljoen euro bij de curator neergelegd en het UWV ruim 6 ton. Daarnaast claimt ABN Amro als pandhouder pandrechten op de voorraad van Codema en op de vorderingen op debiteuren. Hierover is de curator nog met de bank in overleg.

Als curator is mr C.F.W.A. Hamm van Borsboom & Hamm Advocaten uit Rotterdam aangesteld. Het faillissement van Codema Systems Group B.V. is geregistreerd onder kenmerk: 10.rot.22.91.F.1300.1.22. Ook over Codema EMEA B.V. en Codema Nederland B.V. is faillissement uitgesproken op 3 mei 2022.