Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aardbeien ontkroond in een handomdraai

Tholen - Aardbeien verwerken is niet eenvoudig, het moet uiterst voorzichtig, maar wel efficiënt gebeuren, zeker wanneer aardbeien handmatig worden gesneden. Fruitbedrijf Baggerman uit Zaltbommel kan dat in een handomdraai. Het bedrijf levert al bijna 20 jaar handgesneden aardbeien aan bakkerijen en leveranciers van fruitsalades. Ze zorgen ervoor dat zomerkoninkjes de ‘kers op de taart’ zijn.

Aardbeien zijn het pronkstuk op een stuk gebak. Het verwerken is geen eenvoudige klus. Wanneer je aardbeien niet op de juiste wijze wast en snijdt, dan kunnen ze veel van hun smaak en stevigheid verliezen. Baggerman is een familiebedrijf dat zo’n 45 jaar geleden is gestart met het telen van hardfruit. In de loop der jaren hebben ze dit uitgebouwd met een aantal nevenactiviteiten. Het leveren van verse gesneden aardbeien in de periode april tot oktober is hier één van.

Het is inmiddels uitgegroeid tot een belangrijke tak binnen het bedrijf. “De vraag is ontstaan vanuit bakkerijen,” vertelt Henk Baggerman, derde generatie in het bedrijf. Gesneden aardbeien zijn voor bakkers van grote toegevoegde waarde. Niet alleen omdat het werk scheelt in het wassen en snijden, maar ook omdat ze deze niet zelf hoeven in te kopen, wat een van de specialismen is van Baggerman. Net als snelheid van levering.

Uniforme aardbeien
Ze kopen aardbeien in op bestelling en leveren deze de volgende dag volgens specificaties af bij de klant. Hoewel Veiling Zaltbommel om de hoek zit, rijdt Baggerman voor de aardbeien meestal op en neer naar België, naar de veiling in Hoogstraten. Een bakker wil kwaliteitsaardbeien op de taart leggen. Het is dus belangrijk dat aardbeien gelijk zijn qua vorm en grootte. De meest uniforme aardbeien zijn te krijgen via veiling Hoogstraten, is de ervaring van Baggerman.

Henk: “We kopen ook wel op andere veilingen, maar daar is de maatvoering toch minder mooi gesorteerd, bovenop ligt vaak het grove spul en onderin de kleintjes.”
Natuurlijk letten ze bij inkopen ook op het ras. Elsanta aardbeien zijn kwalitatief het beste om te snijden en ook is Henk te spreken over het ras Falco: “Dat is een paar jaar op de markt en een soortje dat ook goed snijdt.”

Ambacht
Snijden gebeurt bij Baggerman nog ambachtelijk. Over de aanschaf van een machine wordt weleens nagedacht, maar machines kunnen niet dezelfde kwaliteit leveren als de ‘ambachtslieden’. Ten eerste geeft een machine meer afval en werkt deze minder netjes. Een groter nadeel is terugloop in houdbaarheid. “Een machinaal gesneden aardbei gaat veel minder lang mee. Zeker wanneer het om rijpe aardbeien gaat,” legt Henk uit. “Spaanse aardbeien zouden misschien nog gaan. Die komen half rijp aan en zijn nog hard. Zachtere aardbeien uit het Hollandse seizoen zijn allemaal rijp en zouden veel te lijden hebben van machinale verwerking. Ze verliezen dan veel sap en smaak, dat is een beetje het probleem,” vertelt Henk.

Baggerman snijdt de aardbeien op wens van de klant en kan dus allerlei verschillende producten leveren: hele ontkroonde aardbeien, halfjes en partjes. Naar halfjes is de meeste vraag. “Als je daar handigheid in hebt, gaat het best snel. Met een mesje lichten we het kroontje eraf en halveren ze in een beweging door.”


Ontkroonde aardbeien

De enige beperking in de handmatige verwerking is dat Baggerman niet makkelijk kan uitbreiden. Henk: “Personeel is een probleem aan het worden. Uitzendkrachten inhuren voor dit werk is eigenlijk te duur. We werken veel met jeugd, die zijn nog wel betaalbaar, maar tegenwoordig wil de jeugd niet meer zoveel werken. We nemen daarom geen nieuwe grote klanten meer aan. Kleinere bakkers die op de route liggen kunnen we vaak nog wel inpassen.”

Wat wel flink groeit bij Baggerman zijn de fruitautomaten waar consumenten zes dagen per week tussen 7.00 en 21.00 uur terecht kunnen. Het hele jaar door voor eieren, zelf geteelde appelen en peren en in het seizoen ook voor aardbeien en asperges. “We zijn begonnen met één fruitautomaat, maar daarmee hebben we sinds corona flink uit kunnen breiden. Mensen zijn toen op zoek gegaan naar plekken waar ze rustig hun inkopen doen en hebben toen kopen bij de boer ontdekt en dat is nog altijd populair, merken we,” besluit Henk.


Aardbeien met kroontjes

Dit artikel verscheen eerder in editie 6, 39e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.

Voor meer informatie:
Baggerman Fruit
Waalbanddijk 6
5301GA, Zaltbommel
T: +31 852083027
baggermanvof@live.nl
www.baggerman-fruit.nl/