Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

UV-C-robot tegen echte meeldauw

Antobot en CleanLight gaan samenwerken om robotica in de tuinbouwsector te ondersteunen.

Echte meeldauw is een schimmelziekte die planten in alle teeltomstandigheden aantast, maar vooral fruit dat in polytunnels wordt geteeld. De infectie verspreidt zich via sporen die door de wind worden meegevoerd, wat zowel resulteert in een witte poederige laag op de plant als een aanzienlijk opbrengstverlies. Bestrijding van echte meeldauw wordt meestal bereikt met het gebruik van fungiciden, maar door toenemende resistentie, hoge kosten en de schadelijke effecten op het milieu en onze gezondheid, wordt dit steeds minder effectief.

In 2005 ontwikkelde het Nederlandse bedrijf CleanLight een alternatief voor deze fungiciden op basis van UV-licht. In 2023 gebruiken meer dan 5000 telers in 40 landen CleanLight om hun gewassen te beschermen met deze duurzame technologie.

In 2019 begon het in het Verenigd Koninkrijk gevestigde Antobot met de ontwikkeling van autonome robotplatforms en de ondersteunende infrastructuur om agrotechnologische oplossingen te bieden voor problemen op de teeltbedrijven. De platforms worden bestuurd door een uniek "robotbrein", de universele Robot Control Unit - uRCU®, om intelligentie, betaalbaarheid en flexibiliteit centraal te houden in de technologie.

Door de UV-technologie van CleanLight te combineren met het autonome robotplatform van Antobot kan UV-C eenvoudig meerdere keren per week worden toegepast op planten om de ziekte effectief te voorkomen.

De exacte dosering van UV-C is zorgvuldig aangepast om op het juiste moment de juiste hoeveelheid toe te passen, zodat er geen fungiciden nodig zijn.

De UV-robot is volledig autonoom en is gebouwd om voornamelijk in polytunnels en open velden te werken. Hij hoeft dus niet over een railsysteem te rijden, zoals in kassen gebruikelijk is.

Met een snelheid van ongeveer 2 km per uur en batterijwisseltechnologie kan één UV-robot de ziekte onder controle houden in een teeltgebied van ongeveer 4 hectare.

Beschikbaarheid
De UV-robot wordt geleverd om kapitaal- of onderhoudskosten voor telers te ondervangen; een concurrerende prijs wordt geboden ten opzichte van de huidige meeldauwpreventie door middel van fungicides. Telers krijgen ook toegang tot andere toepassingen van Antobot, waaronder veldlogistieke robots en de perfecte combinatie van een AI-opbrengstverkenningssysteem met UV-behandeling.

Tijdens het seizoen 2023 rollen Antobot en CleanLight de service uit naar de partner-telers van Antobot in Engeland. Voor 2023 zit men al vol. Voor 2024 zeggen de bedrijven die eerder deze maand op de beurs Fruit Focus stonden dat er nog wel iets mogelijk is.

Voor meer informatie:
CleanLight
www.cleanlight.nl
[email protected]

Publicatiedatum: