In juli is er in het Horti Demo Centre van de Universiteit van Stellenbosch een serie korte cursussen over Nederlandse tuinbouwtechnologie. De cursussen zijn gericht op deelnemers van alle niveaus van ervaring, maar ook degenen die geen ervaring hebben maar graag meer willen leren van deskundigen in de glastuinbouwtechnologie, worden aangemoedigd mee te doen.
Sinds de opening van het centrum in oktober vorig jaar, in samenwerking met Nederlandse specialisten in glastuinbouw-technologie, heeft de concentratie van toekomstgerichte Nederlandse tuinbouwtechnologie de vele bezoekers van het centrum weten te boeien, merkt dr. Estelle Kempen op, die de leiding heeft over de faciliteit die hulpbronefficiënte teelttechnieken laat zien die de principes van circulariteit illustreren.
"Door samen te werken met gerenommeerde marktleiders als Delphy, Greener Solutions, Ludvig Svensson, Ridder Group, Rijk Zwaan, Control Union en Koppert Zuid-Afrika kan het centrum een uitgebreide mix van kennis en geavanceerde technologie aanbieden voor de hele waardeketen in de tuinbouw", zegt Kempen bij Agroberichten Buitenland.
Uitgebreide korte cursussen
De korte cursussen van Horti Demo Centre die worden aangeboden vanaf juli 2023 zijn ontworpen met het oog op inclusiviteit, het verstrekken van praktische vaardigheden en inzichten aan commerciële en opkomende telers, studenten, agronomen, onderzoekers, ambtenaren van de lokale overheid en voorlichtingsdiensten, maar ook spelers in de waardeketen, zoals kopers en retailers.
"Door in te gaan op cruciale onderwerpen zoals gewasteelt, kasbeheer en zakelijke vaardigheden voor de tuinbouw, voorzien deze cursussen deelnemers van praktische vaardigheden en inzichten die hun tuinbouwondernemingen naar nieuw succes zullen brengen en het volledige potentieel van hun inspanningen zullen benutten," zegt ze.
Kempen, die een academische achtergrond combineert met retailervaring, voegt eraan toe dat niet alleen het curriculum van de korte cursussen versterkend zal zijn. "Deelnemen aan ons gewaardeerde netwerk biedt onschatbare mogelijkheden voor samenwerking en netwerken, waardoor deelnemers hun impact binnen het tuinbouwlandschap kunnen vergroten."
Horti Demo Centre principes toegepast op tomaten
In de eerste zes maanden van haar bestaan heeft het Horti Demo Centre de tomaten (verschillende kleuren) van Rijk Zwaan gebruikt om een aantal belangrijke principes te demonstreren die relevant zijn in de Zuid-Afrikaanse context.
Rechts: de tomatenteelt van het Horti Demo centre
"We hebben ze in september geplant. Normaal gesproken groeien tomaten in Zuid-Afrika vijf of zes maanden voordat ze worden verplant, maar deze tomaten worden pas in augustus 2024 vervangen. Wat we hier laten zien is dat als je het klimaat en ziektes en plagen onder controle houdt, je deze tomaten tot wel een jaar in teelt kunt houden," zegt ze.
Ook hier is Tuta absoluta een gegeven, maar het biedt het Horti Demo Centre weer een kans om hun aanpak te illustreren. "Je kunt Tuta absoluta niet volledig uitroeien, en we hebben er ook mee te maken gehad, maar door een zeer sterk IPM-programma houden we het onder controle, met feromoonvallen, biologische middelen zoals de Bt-bacil en de Beauveria bassiana-schimmel. We experimenteren met sluipwespen, aangeleverd door Koppert, één van onze partners in het Horti Demo Centre. Maar," zegt ze, "wat cruciaal is, is regelmatig scouten, minstens één keer per week."
Een kas heeft betrouwbare elektriciteit nodig, wat één van de grootste zorgen is van Zuid-Afrikaanse telers, merkt Kempen op. Het Horti Demo Centre gaat samen met de onderzoekers van de technische afdeling van de Universiteit van Stellenbosch alternatieve elektriciteit onderzoeken.
Regenwateropvang
"Eén van de belangrijkste maatregelen die we hebben genomen is regenwateropvang. We zijn bijna de hele zomer doorgekomen op ons regenwater," zegt ze.
Al het afvalwater van de voedingsoplossingen die uit de zakken lekken, wordt opgevangen, gefilterd, geanalyseerd op wat er eventueel moet worden toegevoegd en vervolgens hergebruikt.
"De Universiteit van Wageningen heeft onderzoek gedaan naar de besparingen door hergebruik van water en voedingsoplossingen: in een kas kan tussen de 40% en 70% worden bespaard op water en meststoffen door hergebruik. Onze efficiëntie in watergebruik is uitzonderlijk."
Het grote voordeel van regenwater is het lage natriumchloridegehalte. "Je hoeft bijna nooit door te spoelen en je kunt het bijna onbeperkt gebruiken. Regenwater wordt in Zuid-Afrika veel te weinig gebruikt. Het gebruik van regenwater in kassen biedt veel mogelijkheden. In feite," voegt ze eraan toe, "zou geen enkele nieuwe kas gebouwd mogen worden zonder een regenwateropvangsysteem."
Tweede van links dr. Estelle Kempen, met rechts studenten Adaduma Msana en Kolosa Nakani van de Universiteit van Stellenbosch.
Cursussen in juli en augustus
Tomatenteelt - 24 juli;
Kasmanagement: Hygiëne - 25 juli;
Teeltrotatie - 25 juli;
Teeltstrategie - Wanneer planten en oogsten - 25 juli;
Teeltsysteem - Type opbinden - 26 juli;
Teeltmanagement - Opbinden en snoeien - 26 juli;
Kasmanagement - Klimaatbeheersing - 3 augustus;
Bemesting - Irrigatie- en voedingsmanagement - 17 augustus; Naoogstmanagement - 25 augustus;
GlobalGAP-certificering - 25 augustus;
Kasontwerp en -bouw - 31 augustus.
Data voor cursussen vanaf september worden binnenkort aangekondigd.
Voor meer informatie:
Dr. Estelle Kempen
Horti Demo Centre
[email protected]
www.hortidemocentre.co.za